Norge

Demning brast utenfor Bergen: – Trær knakk som fyrstikker

De 133 evakuerte ved Munkebotsvatnet i Bergen må vente på at en geolog skal undersøke flomområdet før de kan flytte tilbake til husene sine torsdag.

  • og NTB
  • Lene Skogstrøm
    Journalist

– En geolog vil gjennomføre en undersøkelse for å sikre at området er trygt før folk kan vende tilbake til boligene sine, sier kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke i Bergen kommune til NTB torsdag morgen.

E39 nord for Bergen vil være stengt frem til torsdag, melder politiet. En geolog må gjennomføre undersøkelser før veien blir åpnet.

Torsdag morgen er fortsatt 133 personer fra Eidsvåg-området evakuert etter at en midlertidig demning i Mukebotsvatnet brast onsdag kveld.

De er fra 37 ulike adresser. 36 personer var på kommunens mottakssenteret på Kokstad onsdag kveld, mens mange har funnet egne løsninger for innlosjering mens de er evakuert.

Det er lite vann igjen i Munkebotsvatnet torsdag morgen.

BT-fotograf Bård Bøe er torsdag morgen ved Munkebotsvatnet hvor demningen brast onsdag kveld.

– Det er fortsatt noe vann igjen i bunnen og det renner litt vann nedover der demningen var, forteller han.

Store trær ligger strødd der vannmassene har fosset nedover og det er tydelige spor av at jordmasser har rast ned på sidene av vanntraseen.

Store vannmengder

– Trær knakk som fyrstikker da demningen brast, forteller brannmester Lars-Erik Gjesdal til Bergens Tidende.

– Jeg er overrasket over skadene. Vannet har ødelagt den nye demningen, sier han.

Gjesdal befant seg ved Munkebotsvatnet da det oppsto en 20 meter bred brist i demningen klokken 20.20 i kveld.

Politiet har ikke fått melding om noen personskader i forbindelse med at demningen brast. Det er heller ikke kommet meldinger om skader på bygninger, noe også kommunaldirektøren understreker.

– Det ser ut til at skadeomfanget er mindre enn fryktet, men nå må vi avklare at det er trygt å sende de evakuerte hjem, sier Fagerbakke.

Ved 21-tiden onsdag meldte politiet at det var så mye vann etter bruddet i demningen at vannet gikk over E 39 i Eidsvågbunnen.

– Vannet bare fosser ned her. Det fyller bokstavelig talt hele dalen. Det er virkelig katastrofestemning her, sa BTs journalist Trygve Opheim til egen avis.

Han fortalte at en forskalingskonstruksjon som er satt opp i forbindelse med rehabliteringen, har rast sammen.

Kommunen kalte onsdag sammen sin kriseledelse og opplyste at de ville overvåke situasjonen nøye. Politiet ble varslet i 17-tiden. Sivilforsvaret ble bedt om bistand og mobiliserte onsdag kveld to avdelinger.

I forbindelse med rehabiliteringen av Munkebotnsvannet, er det bygget en midlertidig dam.

Beboer: En varslet katastrofe

Trond Bentsen bor i Granlien i Eidsvåg, og går ofte tur i området rundt Munkebotsvatnet.

Han passerte den midlertidige demningen i 20-tiden tirsdag kveld, ett døgn før den brast.

– Vi så at vannet sto relativt høyt allerede da. Med tanke på at det var varslet ganske kraftig regnvær i dag, stusset vi på at det ikke var en eneste pumpe som gikk der oppe, sier Bentsen til Bergens Tidende.

Han har brukt turområdet i Sandviken i snart 60 år. Aldri har han sett noe lignende.

– Dette var en varslet katastrofe. Jeg blir ganske forbannet når jeg ser hvordan det ser ut her oppe. Veier er rasert. Det ligger planker og skrot på en av lekeplassene her, sier han.

Har ikke nok informasjon

Kommunaldirektør Anne Iren Fagerbakke har sagt til BT at de har brukt onsdagskvelden på å håndtere den akutte situasjonen. Hun kunne derfor ikke svare på spørsmål rundt forebyggende tiltak.

– Dette er betimelige spørsmål som det vil være naturlig å se nærmere på når vi skal se på årsakssammenheng. Pr. nå har jeg ikke nok informasjon tilgjengelig til å kunne svare, sier Fagerbakke.

Brannvesenet forsøker å pumpe unna vannet onsdag ettermiddag.

Les mer om

  1. Bergen
  2. E39