Norge

- Vanskelig å si hvilke land mulige terrorister kan komme fra

Det er gjennomført generell bevæpning av politiet i Oslo etter PST varslet om en nært forestående terrortrussel på torsdag.

Selv om de som planlegger angrepet er utenlandske statsborgere, er det naturlig at norske islamister er involvert, mener Lars Gule.

  • Eivind Nicolai Lauritsen

Få siste nytt i vårt direktestudio

— Det vanlige mønsteret er jo at man sender andre. Nordmenn som kjemper på bakken i Syria er allerede i søkelyset, og kan raskt bli gjenkjent. Men det at nordmenn reiser til Syria for å slåss, setter Norge på kartet. Dette miljøet blir klar over at landet eksisterer. Det er jo slik at disse gruppene benytter seg av den informasjonen de har, sa journalist og forfatter Lars Akerhaug til Aftenposten i går.

Selv om det ikke er blitt påvist at de som nå kjemper i Syria og Irak har gjennomført større terroraksjoner utenfor Midtøsten, blir den franske statsborgeren som gikk til angrep på et jødisk museum i Brusselknyttet til de ekstremistiske islamistene i Den islamske stat i Syria og Levanten (ISIL).

Gjerningsmannen skal også ha hatt ordene Islamic State of Iraq and the Levant skrevet på hvite tøystykker. ISIL har ikke tatt ansvar for dette angrepet.

  • Bakgrunn: PST: Terrorgruppe har forlatt Syria med Norge som mål
    Les også:
Les også

Dette er organisasjonen som kan true Norge med terror

Akerhaug utdyper hva han mente for Aftenposten i dag. Han mener det er vanskelig å ta slutninger basert på den informasjonen PST har delt til nå.

— Vi kan ikke slutte noe til eller fra her. Men det blir nok lettere å komme seg inn ubemerket i Norge dersom man ikke er norsk. Ekstremistiske islamister fra Norge vil være kjent for personer i de muslimske miljøene her i landet som kunne varslet myndighetene, men en person fra Sverige eller Danmark vil være ukjent for de fleste, også PST. De kan språket og vil kunne bevege seg i Norge nå etter terrorvarselet, sier Akerhaug.

- Har ikke full oversikt

Lars Gule, som forsker på ytterliggående islamisme, mener det blir feil å si at nordmennene som kjemper på bakken i Syria er godt kartlagt av PST.

Lars Gule mener det er vanskelig å spekulere i hvilken nasjonaliteter som er representert i gruppen PST frykter er på vei til Norge for å gjennomføre et terrorangrep.

— Det er jo ikke slik at PST har full oversikt, navn og adresse på alle som har reist til og returnert fra Syria. Vi har nok god oversikt over det lille miljøet rundt Profetens Ummah som har vært der, men mange av de som har reist ned for å kjempe kommer fra mindre steder i Norge, og har funnet kontakter på egenhånd gjennom internett, forteller Gule. Han avskriver ikke muligheten for at det Akerhaug sier stemmer, og at de som ønsker å gjennomføre det faktiske angrepet vil være personer som ikke har tilknytning til Norge, med pass og vestlige statsborgerskap som gjør det enkelt for dem å ordne innreise.

— Det faktum at nordmenn har vært der og kan ha redegjort i større eller mindre detalj om mulige mål i Norge, tilsier også at det kan være andre med ikke-norsk bakgrunn som PST mener er på vei hit, forklarer Gule.

- Vanskelig å utelukke

Likevel mener han det blir feil å si at nordmenn ikke vil være involvert.

— Det er forferdelig vanskelig å utelukke det ene eller det andre, men det er opplagt at gjennomføringen og planlegging her er avhengig av lokal kunnskap. Hvis logistikken og planleggingen blir gjort av norske islamister, mens noen fra et annet land gjennomfører det, blir skillet mellom utenlandske og norske gjerningsmenn svært hårfint, mener Gule.

Lars Akerhaug mener det er sannsynlig at selv ikke PST vet hvilke nasjonaliteter som er i gruppen de nå frykter er på vei til Norge.

— Det er naturlig å slutte fra det PST sier at de ikke er helt sikre selv, sier Akerhaug.

Les også

  1. Dette er terrorlederen som kan stå bak trusselen

  2. Jakten på en usynlig fiende