– Veldig mange unge kvinner har et kosthold som ikke er optimalt for å bære frem barn

Mangel på vitamin B12 og selen hos gravide kan skade utviklingen av barnets hjerne, viser forskning gjort av barneleger på Haukeland.

Andreas (til v.) og George har med seg mødrene sine, Iselin Folkedal og Elizabeth Calder, til helsestasjonen for treff og sjekk.

På helsestasjonen i Ytrebygda utforsker to babyer hverandre på gulvet mens mødrene lattermildt betrakter dem. De er på barseltreff for veiing og måling og prat om barnets utvikling.

Begge mødrene spiser rødt kjøtt og tror de får nok vitamin B12. Men de sier de ikke fikk konkrete råd om å få i seg nok B12 da de var gravide.

– Jeg fikk bare beskjed om å spise sunt, sier Iselin Folkedal, mor til Andreas.

– Og så fikk vi en brosjyre med en liste over hva man kan spise når man er gravid, men det var ikke noe spesifikt råd om B12, sier Elizabeth Calder, mor til George.

– På tide å advare

Forskning fra Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen viser at mangel på vitamin B12 hos gravide og ammende kan skade utviklingen av barnets hjerne. Det samme gjelder mangel på selen.

Selenmangel hos mor mot slutten av svangerskapet gjør dessuten det nyfødte barnet mer utsatt for infeksjoner.

– Tiden er moden for å advare unge kvinner, sier Anne-Lise Bjørke Monsen.

Les også

Mange gravide har underskudd på D-vitamin. Det kan gi helseskader hos mor og barn.

– Den hjernen du ender opp med resten av ditt liv, dannes i siste del av svangerskapet og første del av livet, sier barnelege og forsker Anne-Lise Bjørke Monsen, som har påvist at mange gravide har skadelig lavt nivå av vitamin B12 og selen.

Monsen er barnelege og spesialist i medisinsk biokjemi ved Haukeland universitetssjukehus og førsteamanuensis på UiB.

Sammen med overlege Kristin Varsi har Monsen sjekket 114 gravide og babyene deres for en lang rekke vitaminer og sporelementer. Resultatene er deretter koblet til babyens utvikling de første seks månedene.

Dårligere utvikling

To tredjedeler av de gravide i studien hadde lavere B12-nivå enn forskerne anbefaler. En tredjedel lå under anbefalt selennivå. Barn av mødre med for lite B12 og selen hadde dårligere motorisk utvikling og dårligere resultat på kognitive evner.

– Veldig mange unge kvinner har et kosthold som ikke er optimalt for å bære frem barn. De spiser salat og kylling, men lite rødt kjøtt, som i Norge er hovedkilden til vitamin B12 og andre viktige mikronæringsstoffer, sier Monsen.

Storfe, fisk, skalldyr, egg, melk og ost inneholder vitamin B12. Selen finnes i kjøtt, fisk, skalldyr, korn og para- og peanøtter.

Monsen minner om at babyens hjerne vokser opp til en prosent om dagen de første månedene etter fødsel.

BRANNFAKKEL: – Veganere risikerer å påføre barnet sitt hjerneskade hvis ikke de tar tilskudd, sier Anne-Lise Bjørke Monsen.

– Den hjernen du ender opp med resten av ditt liv, dannes i siste del av svangerskapet og første del av livet.

Advarer veganere

Som barnelege har Monsen sett gjentatte eksempler på effekten av B12-mangel.

– Vi har fått inn barn til utredning på grunn av forsinket motorisk utvikling og spisevansker. Så gir vi dem B12-tilskudd og i løpet av noen uker skyter utviklingen fart, forteller hun.

Monsen er særlig opptatt av gravide som er vegetarianere eller veganere. Veganere spiser ingenting animalsk, heller ikke egg, ost og melk.

– Uten ekstra tilskudd av B12 risikerer veganere å påføre barnet hjerneskade, sier hun.

– I studien har dere sjekket de gravide for 13 vitaminer og syv sporelementer og en lang rekke andre stoffer. Er selen og B12 i særklasse viktige?

– Vi er ikke ferdige med analysene av hele listen. Så langt har vi publisert artikler om B12 og selen. Men resultatene her er så oppsiktsvekkende at vi mener det er viktig å gjøre dem kjent.

– Er det ikke slik at et vanlig variert kosthold gir deg alt du trenger av vitaminer og sporstoffer?

– Nei, for gravide er ikke dette alltid nok.

Her kan du lese de offisielle rådene om hva gravide trenger av tilskudd.

Råder flere å teste seg

Forskerne mener de nå kan slå fast hva som bør være nedre grenseverdier for selen og B12 hos gravide kvinner (se fakta) og råder flere til å teste seg.

Oppfølging av norske gravide inkluderer i dag ingen kontroll av viktige vitaminer og sporelementer, og mangel på B12 blir derfor ikke fanget opp i svangerskapskontrollene.

– Ernæringsstatus hos norske gravide er utrolig dårlig kontrollert, sier Monsen bestemt.

IVRIGE: Ikke rør, sier ansiktet til George idet Andreas strekker seg frem og tar ham på armen.

Innfører måling av jernlager

BT har bedt Helsedirektoratet svare på denne kritikken. I en e-post viser avdelingsdirektør Ellen Margrethe Carlsen til direktoratets kostråd for gravide. Her blir kvinnene rådet til å være særlig oppmerksom på noen næringsstoffer som det kan være utfordrende å få nok av gjennom kosten.

Onsdag 6. juni publiseres nye retningslinjer for svangerskapsomsorgen. Nytt i den er at gravide heretter skal få målt jernverdien tidlig i svangerskapet og eventuelt få råd om å ta jerntilskudd.

Kvinner som er veganere eller som har et lavt inntak av matvarer fra dyreriket, kan be om å få målt vitamin B12 i en blodprøve. Jod måles i urin.

Mødrene på helsestasjonen i Ytrebygda hadde ikke hørt om behovet for B12. Heller ikke at nok jod er viktig for utviklingen av barnets hjerne.

– Det med jod fikk jeg først høre etter fødselen, sier Iselin Folkedal.

På grunn av stoffskifteproblemer, må Elizabeth Calder passe ekstra godt på hva hun får i seg, og hun vet derfor at hun også får nok jod.