Sokrates måtte evakueres da stallen flommet over

Mange har måttet evakuere som følge av storflommen på Østlandet. I Elverum måtte ponnien Sokrates evakueres.

Da vannet hadde steget helt opp til stallen, måtte Sokrates evakueres.
  • Aftenposten følger flommen tett og alle artiklene vil være åpne, også for dem som ikke er abonnenter.

Svært høy vannstand på Østlandet har førte til store problemer rundt omkring fredag. Ved Øksna i Elverum kommune måtte Kjell Sanderlien evakuere ponnien Sokrates, da vannstanden gikk opp til stallen.

– Han var litt skeptisk, disse ponniene er litt sta. Men vi fikk lokket han med noen brødskalker, forteller Sanderlien til Aftenposten.

Den lille ponnien var først skeptisk til å forlate den «tørre» stallen.

Snøsmelting og regn har ført til den høye vannstanden. Fredag ble farenivået for flom i Glomma ned til Elverum hevet til rødt, det høyeste farenivået.

Men ved hjelp av noen brødbiter ble han litt mer positiv til å gå i det kalde elvevannet.
Ute av stallen gikk veien mot tørt land.

Sanderlien forteller at vannet har steget utrolig fort, og at hvis vannet stiger mye mer så har han vann inne i første etasje. Han kan ikke huske å ha sett så høy vannstand siden flommen i 1995.

– Da bodde jeg i Glåmdalen ved Kongsvinger. Men jeg har aldri opplevd at bostedet er blitt direkte berørt, forteller han.

Sammen med samboeren måtte de ut i vannet for å frakte Sokrates til et jorde like i nærheten. Blir vannstanden mye høyere står en nabo klar for å huse ponnien til Sanderlien.

Eier Kjell Sanderlien har aldri opplevd så høy vannstand der han bor nå, like nord for Elverum.
Til slutt kunne Sokrates hvile og spise litt gress.

Fortsatt rødt nivå flere steder

Det er ventet at flomtoppen vil komme i helgen. Rødt nivå gjelder lokalt for mindre elver som drenerer områder med snø. For Glomma og Gudbrandsdalslågen holdes nivået oransje, det nest høyeste nivået.

Er nivået oransje, blir situasjonen regnet som «alvorlig». Det kreves beredskapsmessige forberedelser og kan medføre alvorlige skader, skriver NVE.

Fredag klokken 19 er det fortsatt rødt nivå ved flere vassdrag, opplyser NVE i en pressemelding.

– Det er meldt lite nedbør i varslingsområdet for de kommende dagene, men det er utrygt for byger både fredag og lørdag, sier vakthavende hydrolog på Flomvarslinga, Elise Trondsen.

I Glomma stiger vannet raskere enn man tidligere forventet, både i mindre felt og hovedvassdraget.