Norge

Terrorforsker: - Uvisst hvilke steder som er terrormål

Vi kan ikke garantere for folks sikkerhet, sa stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt på en pressekonferanse tidligere i dag.

Offentlige steder med store folkemengder er kjent som tradisjonelle terrormål. - Alle steder hvor folk samles er mulige terrormål, sier terrorforsker Magnus Ranstorp.

  • Hanne Brønmo
    Journalist

Torsdag ble det kjent at Politiets sikkerhetstjeneste har mottatt konkrete informasjon om et nært forestående terrorangrep.

— PST mottok nylig informasjon om at personer med tilknytning til islamistiske ekstremister i Syria kan ha til hensikt å gjennomføre angrep mot Norge, sa PST-sjef Benedicte Bjørnland på en pressekonferanse torsdag.

Bakgrunn:

Les også

PST: Det er varslet et konkret terrorangrep mot Norge

Trusselen skal ikke være spesifikkk med tanke på hvilket mål man ønsker å ramme.

— I et åpent samfunn er det en risiko, men den er ikke håndfast fordi vi har alle svarene. Får vi ny informasjon, forteller vi selvfølgelig, at folk skal oppføre seg annerlede, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt.

- På generell basis retter terrorister seg gjerne mot myndighetsmål – det kan være alt fra enkeltpersoner til departementer og parlamentsbygninger.

- I tillegg har man sett at man kan prøve å ramme fly- og transportsektoren. Generelt er offentlige steder med store folkemengder typiske mål, sier terrorforsker ved Politihøgskolen, Cato Hemmingby til VG.

Les også:

Store forsamlinger

Direktør og terrorforsker Magnus Ranstorp ved Forsvarshögskolan sier at alle steder folk samles er typiske terrormål. I sommermånedene vil det gjelde en rekke steder i Norge.

— Offentlig transport, togstasjer, flyplasser er typiske eksempler, men på nåværende tidspunkt vet vi lite om terrortrusselen, sier Ranstorp.

På pressekonferansen tidligere i ettermiddag opplyste politiet at de har iverksatt en rekke tiltak for å få ned responstiden. Ranstorp antar at de muligens jobber mot å nøytralisere et skytemål.

- Det kan bety at det dreier seg om et terrormål som er mer rettet mot mennesker enn mot bygninger, sier Ranstorp.

Les også:

— Vær oppmerksom

Både Norway Cup, som starter i morgen, og kommende festivaler som Gladmatfestivalen har blitt vuderte som mulige terrormål.

Forskeren sier at alle muligheter må holdes åpne.

— Det er lurt å være oppmerksom, men ellers må man leve livet som før. Risikoen er tross alt svært liten for at man havner midt i terrordramaet, sier forskeren.

Beredskapsnivået i Norge økes som følge av terrortrusselen. Disse stedene er det satt i verk ekstra sikkerhetstiltak:

Rådhuset i Oslo: stengt for turister inntil videre

Stortinget: har satt i verk ekstra sikkerhetstiltak som følge av økt beredskap i politiet.

Østfold politidistrikt : Alle biler på grensen ved Svinesund kontrolleres

Oslo: Alle politipatruljer er nå bevæpnet

Sunnmøre politidistrikt: Har iverskatt en rekke tiltak. Ett av disse er å høynet beredskap i forbindelse med grensekontroll knyttet til flyplass med internasjonale flygninger og cruisebåt-trafikken.

Det kongelige slott: er stengt på grunn av terrortrusselen

Øyafestivalen: Inntil videre fortsetter Øyafestivalen som før, uten konkrete sikkerhetstiltak.