Norge

Næringslivet ber om skattefradrag for oppussing

Skattedrag for oppussing i hjemmet har tatt kverken på mye svart arbeid i Sverige. Virke, NHO og byggenæringen vil ha det samme i Norge. Fagbevegelsen er kritisk. Regjeringen tygger på saken.

Skattefradrag for oppussing i hjemmet utkonkurrerer svart arbeid, mener det organiserte næringslivet. Dette paret pusser opp selv. Foto: Monica Strømdahl

 • Einar Haakaas

Virke anslår skatte— og avgiftstapet som følge av svart økonomi i Norge til 70 milliarder kroner. Bygg og anlegg er en versting. Og i private hjem er svart omsetning nesten helt ute av kontroll. Det er bortimot risikofritt å pusse opp svart.

— Gjør som svenskene, gi skattefradrag for oppussing i hjemmet. Det har nesten tatt helt knekken på svarte håndverkstjenester i svenske hjem, sier samfunnspolitisk direktør Harald Jachwitz Andersen i hovedorganisasjonen Virke.

Regjeringen utreder

I dag, onsdag, inviterer Virke til åpent møte om det såkalte ROT-fradraget (Rengjøring, Underhold og Tvätt).

I den blå regjeringens tiltredelseserklæring står det at ROT-fradrag skal utredes. Utredningen pågår, men statsminister Erna Solberg (H), sa forleden til Aftenposten at Sverige, i motsetning til Norge, hadde behov for arbeidsplassene. Hun er usikker på om hun vil "subsidiere folk som allerede har råd til å pusse opp".

LES OGSÅ :

Les også

Arrangerte toppmøte mot arbeidslivskriminalitet i bygning pusset opp av arbeider med falsk ID

Også forbundssekretær Halvor Langseth i Fellesforbundet mener forslaget har svak sosial profil.

— Men først og fremst frykter jeg at fradraget ikke vil slå ut på samme positive måten i Norge, fordi vi ikke har samme situasjonen med mangel på arbeidsplasser. Vi er kritisk avventende til utredningen, sier han.

Langseth er også redd for juks med ordningen.

— Jeg er ikke blind for at fradraget kan ha negative bivirkninger.Men uvesenet svart arbeid er så enormt og de tradisjonelle virkemidlene er ikke effektive nok. Derfor må vi prøve ut nye tiltak, sier Andersen.

Fradrag på 30.000 kr.

Virke har foreslått et skattefradrag på inntil 30.000 kr. I Sverige gis et skattefradrag på 50 prosent på inntil 50.000 kr pr. person. Et ektepar kan dermed få inntil 100.000 kr. av en oppussing på 200.000 kr. eller mer refundert av staten.

Skatteverket i Sverige anslår ifølge Virke at for hver krone det er gitt i fradrag, får den svenske staten mellom 1,4 og 2 kr tilbake. Det skjer ved at omsetning registreres og skattlegges, svarte arbeidsplasser blir hvite og overskudd beskattes.

Byggenæringens landsforening (BNL) og NHO stiller seg bak kravet fra Virke.

— Det er en svært god måte å få ned bruken av svart arbeid på, sier næringspolitisk direktør Audun Lågøyr i BNL.

LES OGSÅ:

Les også

Har funnet 1,1 mrd. kroner i unndratt skatt og moms

Mellom 15.000 og 20.000 hvite jobber har fradraget skapt på syv år i Sverige.

— Hvis norske forbrukerne får igjen halvparten av kostnadene gjennom skattefradrag, vil man utkonkurrere det svarte markedet i private hjem, sier Per-Ole Hegdahl, advokat i Norges autoriserte regnskapsføreres forening, en annen organisasjon som ivrer for ROT-fradrag.

— Vi mener myndighetene i større grad må tenke gulrot og belønne bra atferd. Da er det svenske fradraget for oppussing i hjemmet en god ide!

Tvilende skattedirektør

Skattedirektør Hans Christian Holte er avmålt:

— Erfaringer fra andre land med ROT-fradrag er blandede og indikerer at det er usikkert hvor målrettet og effektivt dette er for å få bukt med svart arbeid.

Skatteetaten bidrar i Finansdepartementets utredning av ROT-fradrag ved å kartlegge konsekvenser av en slik ordning.

LES OGSÅ:

 1. Les også

  Vil gi skatteetaten mer makt mot svart arbeid

Les mer om

 1. Grå økonomi

Grå økonomi

 1. DEBATT

  Statsrådene har forsømt jobben mot arbeidsmiljøkriminalitet i mange år | Per-Kristian Foss

 2. LEDER

  Aftenposten mener: Au pair? Du lyver!

 3. POLITIKK

  Sanner klar med nye strakstiltak mot koronakrisen

 4. KOMMENTAR

  «Høytlønnede bør ha vaskehjelp»

 5. POLITIKK

  Går til valg med skatteløfter som kan bety 65 milliarder kroner i skattekutt

 6. ØKONOMI

  Bellona klager inn det norske oljeskattesystemet til ESA, mener det er ulovlige subsidier