Norge

Malermesterlauget vil ekskludere medlemmer som bruker svart arbeid

Lederen for malermesterlauget vil stille tøffere krav til egne medlemmer, og ekskludere dem som ser gjennom fingrene med svart arbeid.

- Vi ønsker å rydde opp i eget hus og ha nulltoleranse for svart arbeid, sier styreleder i MLF, malermester Lars Barg. Han er også styremedlem i Byggenæringens Landsforening. Signe Dons

 • Einar Haakaas

Malermestrenes fremste talsmann visste det var mye svart arbeid i bransjen. Han er likevel overrasket over hvor godt organisert denne kriminaliteten er.

Aftenpostens serie om grå økonomi har ført til oppvaskmøter i Maler— og Byggtapetsermestrenes Landsforbund (MLF), en forening under NHO. Deres eget medlem, Malermester Harald Askautrud AS, har brukt en rekke underleverandører som tilhører det politiet mener er kriminelle hvitvaskingsnettverk.

Firmaets ledelse var kalt inn på teppet i Oslo malermesterlaug, som konkluderte med at Askautrud ikke hadde brutt noen regler. Men diskusjonen har rullet videre. Det er dokumentert at en rekke av de store, NHO-organiserte malerfirmaene har vært brukere av svart arbeid via underleverandører.

— Vi ønsker å rydde opp i eget hus og ha nulltoleranse for svart arbeid, sier styreleder i MLF, malermester Lars Barg. Han er også styremedlem i Byggenæringens Landsforening.

Etter oppslagene i Aftenposten har det nasjonale malermesterlauget engasjert et advokatfirma til å utarbeide en sjekkliste for sine medlemmer. Sjekklisten skal brukes når de hyrer inn underleverandører (se fakta).

Tøffere krav

— Vi vil bruke dette aktivt overfor medlemmene. Hvis de benytter svarte underleverandører, uten å ha gjort denne sjekken, kan vi ekskludere dem, sier Barg.

Han ønsker tøffere reaksjoner, men understreker at dokumentet skal behandles i organisasjonen.

— Våre medlemmer har ikke vært flinke nok. Bare underleverandøren leverer en skatteattest i null, har det vært rett inn. Det holder ikke!

— Er du overrasket over det som har kommet frem i Aftenposten?

— Jeg er overrasket over omfanget, og at det er så godt organisert.

Men trusselen fra skatte- og avgiftskriminalitet er vel kjent i malermarkedet. Sterke mekanismer holder prisene nede. Kvadratmeterprisen på malerarbeid har stått omtrent stille i 15 år. Dessuten bruker "alle" underleverandører. De er billigere.

— Våre bedrifter har ikke råd til egne ansatte, mener Barg.

Endringene i bransjen begynte for 10–15 år siden med EØS og fri flyt av arbeidskraft. Samtidig forsvant kravet til håndverksbrev. Det ble veldig lett å etablere seg som maler.

For lett å svindle

— Jeg mener det er for lettvint å etablere firma og svindle og fikse. Man kan registrere et enkeltmannsforetak og være i gang dagen etter. Og man kan svindle i ett til to år uten at myndighetene bryr seg, og så forsvinne, fortsetter Barg.

Han forteller at malermestrene måtte finne kreative løsninger for å overleve i den nye konkurransen. De begynte med underleverandører. I de store byene har mange av malermestrene som før hadde fra 20 til 35 ansatte, nå fem mann igjen.

— Det absurde i dag, er at de malerfirmaene som gjør det best, er de med færrest ansatte. De setter ut store deler av jobbene.

— Men når det skal være avanse i flere ledd, må det vel bety skatteunndragelse?

— Ikke nødvendigvis, en underleverandør uten egen administrasjon, som bare jobber, kan levere billigere.

Skatteetaten har i sitt fiktiv faktura-prosjekt identifisert 1,1 milliard kroner i svart omsetning, hovedsakelig i malerbransjen. Ifølge Barg er skatteetatens funn bare toppen av isfjellet. Han mener problemene i malerbransjen hovedsakelig er et byfenomen, mest utbredt i Oslo, Bergen, Stavanger og Kristiansand.

Les Hilde Harbos kommentar:

Les også

Nettverkene med svart arbeid må nøstes helt opp

LES OGSÅ:

 1. Les også

  Vil nagle edderkopp i nettverk av svarte malere

 2. Les også

  Fra denne adressen overførte han millioner til kontoer uten navn. Politiet henla saken på grunn av «manglende kapasitet».

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tidligere NHO-tillitsvalgt tiltalt for svart arbeid på Stortinget

 2. OSLOBY

  Oslo innfører egne regler mot sosial dumping: – Regjeringen gjør ingenting

 3. DEBATT

  Derfor bør vi likevel gi statsstøtte til trossamfunn som motarbeider norske verdier

 4. NORGE

  Mener arbeiderne på Hankø betalte for mye i husleie – truer hotellet med konkursbegjæring

 5. NORGE

  Venstre brukte over 44.000 kroner på å feire Ola Elvestuens jubileum. Skattebetalerne betalte halve regningen.

 6. NORGE

  Politiet: Seks menn fikk tilgang til andres bankkodebrikker. Så hentet de ut millioner av kroner.