Tre personer fengslet etter skyting i kriminelt miljø på Lambertseter

Tre av de fem mennene som er pågrepet etter skytingen på Lambertseter i Oslo, ble tirsdag varetektsfengslet i fire uker. Minst én av dem var for noen år siden involvert i flere hendelser med skytevåpen.

Politiets kriminalteknikere i arbeid på åstedet for skytingen på Lambertseter natt til mandag.

De tre er ilagt brev- og besøksforbud i hele perioden, og de to første ukene må mennene sitte i full isolasjon, opplyser politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt til NTB.

Alle tre nekter straffskyld etter siktelsen og begjærte seg løslatt, ifølge deres forsvarere Jan Christian Kvanvik, Chamkor Singh Nagra og Jacob Sanden Ringsrød.

De tre, som er henholdsvis 37, 32 og 19 år gamle, er alle siktet for grov ulovlig befatning med skytevåpen eller medvirkning.

– I tillegg har alle hver sine siktelsesposter for mindre alvorlige lovbrudd, sier Henriksbø.

Én av de siktede, 32-åringen, skal også for noen år siden ha blitt stanset i en bil der politiet fant skytevåpen.

Han ble i august 2012 øyenvitne til at hans beste kamerat ble skutt og drept på Shell-stasjonen på Ensjø, skriver TV2. Selv klarte han å søke dekning da gjerningspersonen begynte å skyte.

Straffesaken etter dette drapet pågår for tiden i Oslo tingrett, der 32-åringen har vært og vitnet, skriver TV2.

Væpnet aksjon

Fengslingen av de tre skjedde samtidig med at bevæpnet politi aksjonerte mot en bolig i Askim.

Politiet var tirsdag tilbakeholdne med informasjon knyttet til aksjonen der tungt væpnede tjenestemenn tok seg inn i et hus i Askim i Østfold.

Øst politidistrikt henviste til Oslo politidistrikt og lederen for etterretning og etterforskning, politiinspektør Grete Lien Metlid.

Hun ville ikke kommentere den pågående aksjonen, men opplyste til NTB at politiet jobber fortløpende operativt etter at det var to konfrontasjoner i et kriminelt miljø i Oslo natt til mandag.

Et stort antall bevæpnede politipatruljer ble sendt til Bjørndal etter at en mann ble skutt mandag morgen i garasjeanlegget under denne boligblokken.

Uendret tilstand

På Lambertseter skjøt flere personer mot hverandre utendørs, men ingen ble skadet. Tidlig på morgenen ble en mann i 30-årene kritisk skadet da han ble truffet under en konfrontasjon i et parkeringshus på Bjørndal sør i Oslo.

Metlid opplyser at tilstanden til mannen som ble skadet, var uendret tirsdag, og at hans pårørende har kommet til Oslo.

Samtidig med den omfattende politiaksjonen i Askim, startet det første av onsdagens tre fengslingsmøter etter skuddvekslingen på Lambertseter i Oslo tingrett. Ytterligere to personer blir trolig fremstilt for fengsling onsdag.

Kjent for politiet

– Dette er alle personer vi kjenner fra tidligere, og de tilhører et kriminelt miljø i hovedstaden, sier Metlid.

Så langt er alle de pågrepne koblet til skytingen på Lambertseter. Ingen var tirsdag ettermiddag pågrepet eller etterlyst for skytingen på Bjørndal.