Norge

Nye regler gjør at Sparebank 1 krever pass for å bruke BankID

Nå krever bankene at folk som ble bankkunder før 2007 må vise passet for å bruke BankID.

En ny hvitvaskingslov gjør at Sparebank 1 krever pass for at kundene skal kunne logge inn med BankID. Men det er ikke et krav myndighetene har satt.

 • Adresseavisen

– Hensikten er å beskytte både kunden og banken mot hvitvasking, ID-tyveri, svindelforsøk, terrorfinansiering og annen økonomisk kriminalitet, forklarer kommunikasjonsdirektør Hans Tronstad i Sparebank 1 SMN til Adresseavisen.

Den nye loven har strengere krav til legitimering slik at bankene skal være sikre på at kundene er dem de utgir seg for å være og krever personlig oppmøte.

Må vise passet

Mange har registrert seg i den personlige elektroniske legitimasjonstjenesten BankID, men ikke alle trenger å gå i banken sin og vise pass for å fortsette å bruke BankID.

– For å kunne få utstedt Bank ID er det kun pass som gjelder som gyldig legitimasjon. For bruk av enkelte banktjenester og hvor du kan få utstedt debetkort uten bilde vil førerkort eller annen legitimasjon være gyldig, sier Tronstad til Adresseavisen.

Men for kunder som har BankID fra før 2007, godtar banken ikke førerkort eller andre identifikasjonsdokumenter. Tusenvis av kunder vil derfor måtte dra innom banken sin med pass for å kunne fortsette å bruke BankID som innloggingsmetode.

Om lag fire millioner nordmenn har registrert seg i den personlige elektroniske legitimasjonstjenesten BankID, men ikke alle trenger å gå i banken sin og vise pass for å fortsette å bruke BankID.

DNB opplyser til NTB at deres kunder ikke trenger å foreta seg noe.

Gjelder kunder før 2007

– Fra 2007 har myndighetene krevd at pass skal ligge til grunn for kundeforholdet. Det betyr at vi har godkjent legitimasjon for dem som er blitt kunder etter 2007, men at vi ennå mangler for en del av dem som ble kunder i banken før dette, sier Tronstad til avisen.

Fra kundene blir varslet gjennom sin nettbank, epost og SMS har de to uker på seg å oppsøke banken. Om ikke blir BankID-en midlertidig sperret.

Utenlandske statsborgere som ikke har norsk pass kan fremvise alternativ dokumentasjon, som oppholdskort i tillegg til pass.

Myndighetene krever ikke pass

Finansdepartementet opplyser at det ikke er myndighetene som krever at kundene må identifisere seg med pass.

– Det er Bankenes Standardiseringskontor (Bits AS) som stiller de særskilte kravene til BankID, sier Kristina Tagmatarchi Storeng, senior kommunikasjonsrådgiver i Finansdepartementet, til Aftenposten.

Hun opplyser at norsk lov kun stiller krav om at bankene skal vite hvem kundene deres er. Hvitvaskingsloven bestemmer at kundens identitet må bekreftes ved gyldig legitimasjon.

Dette er myndighetenes krav

Finanstilsynet har i rundskriv til loven angitt hva som anses å tilfredsstille hvitvaskingslovens krav:

 • Pass (ikke nødpass)
 • Førerkort
 • Bankkort med bilde
 • Nasjonale ID-kort utstedt av et EØS-land (en oversikt over disse fremgår av
 • utlendingsforskriften vedlegg 4)
 • Norsk utlendingspass (blått pass)
 • Norsk reisebevis for flyktninger (grønt pass)
 • Bank ID

Les mer om

 1. Nettbank
 2. Netthandel
 3. BankID
 4. Bank
 5. ID-tyveri
 6. Hvitvasking