Norge

Regjeringen vurderer gjengforbud

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ser på fire nye tiltak for å ta de voldelige gjengene i Oslo. Gjengforbud etter mønster fra terrorlovgivning er ett av dem.

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara fra Frp sier lovforslagene vil ta tid og ikke kommer til Stortinget før jul. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
  • og NTB

I dag er det forbudt å delta i eller støtte en terrororganisasjon. Wara sier til VG at regjeringen vurderer å utvide dette til å gjelde kriminelle gjenger.

– Det er alltid en domstolsprosess som leder fram til hva som er å anse som en kriminell organisasjon. Hvis hovedformålet er kriminell virksomhet, vil medlemskapet i den også være det, sier Wara til VG.

– Vi ser også på inndragning, både praksis og lov. Jeg tror nok det blir litt større summer enn klokker og biler, det er mer snakk om å få tak i større omsetninger, understreker Wara.

Wara sier at Norge i dag mangler en mellomting mellom fengsel og ungdomsstraff.

– Fengsel er fint som er mulighet, men en erfaring er at å plassere dem i fengsel hvor de møter de andre gjengmedlemmene, kan være uheldig.

Han foreslår blant annet tiltalk som bortvisning eller forbud mot opphold i et område, eller elektronisk kontroll. Det fjerde regjeringen ser på, er å få flere til å gjennomføre ungdomsstraff.

– På de ungdomsstraffene og oppfølgingene vi har i dag, er det litt for lett å melde seg av. Vi vil se på å fjerne kravene til samtykke, sier Wara.

Les også

  1. Danmark har nedlagt forbud mot voldsbande

  2. Naboene med klart budskap etter skyteepisoden på Ensjø: – Hold uskyldige utenfor!

  3. Kobler skyteepisoder på Ensjø og Sagene til to kriminelle miljøer: – Konflikten er het

  4. Her pågripes hasjsmuglerne. Gjengmiljøene i Oslo er blitt et nasjonalt problem, sier Kripos.

Les mer om

  1. Gjengkriminalitet
  2. Tor Mikkel Wara