Norge

Britisk ekstremist kaller seg mentor for norske islamister

Sentrale medlemmer av Profetens Ummah skal gjennom vinteren ha hatt kontakt med den ekstreme islamisten Anjem Choudary og hans nettverk i Storbritannia.

Organisasjonene den britiske ekstremisten Anjem Choudary (i midten) leder er blitt ulovlige i Storbritannia. Her holder han en appell utenfor High Court i London 5. oktober i fjor. LUKE MACGREGOR

 • Andreas Bakke Foss
  Journalist

For kort tid siden ble en video med tittelen «Message From MillatuIbrahim Norway» publisert på YouTube og på nettstedet izharudeen.com. Siden er en av medieplattformene Anjem Choudary og hans tilhengere står bak.

På videoen leser albanskfødte Egzon Avdyli, som har fungert som en talsmann for gruppen Profetens Ummah, opp et budskap under navnet Abu Ibraheem (se sidesak).

Selv mener Anjem Choudary at hovedformålet med nettsiden er å spre det han kaller sannheten om islam.

- Det var jeg som oppfordret ham til å lage videoen og legge den ut der, sier Choudary til Aftenposten.

Aftenposten har vært i kontakt med Avdyli, som sier det ikke stemmer at Choudary oppfordret ham til å lage videoen eller at den skulle lenkes opp på nettsiden. Avdyli ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer.

Al-Muhajiroun

Anjem Choudary er juristen som sammen med Omar Bakri Muhammad dannet og ledet den kontroversielle ekstreme gruppen Al-Muhajiroun.

Etter terrorangrepet i London 7. juli 2005 ble gruppen oppløst. Bakiri ble utvist fra Storbritannia og flyttet til Libanon og Choudary tok over ledelsen alene.

Al-Muhajiroun ble også forbudt av myndighetene fordi de anså den som en terrororganisasjon med forbindelser til blant annet Al-Qaida.

Gruppen byttet derfor navn en rekke ganger. I 2010 ble Islam4UK, ledet av Choudary og en direkte viderefølger av Al-Muhajiroun, også forbudt av britiske myndigheter. Medlemskap kan føre til fengsel i ti år.

Arslan Maroof Hussain, den selvutnevnte lederen av Profetens Ummah og talsperson Egzon Avdyli skal ha opprettet god kontakt med Anjem Choudary, og hans miljø i Storbritannia gjennom vinteren.

- Jeg har regelmessig kontakt med Hussain og Ibraheem (Avdylis kallenavn red.anm.). Det er ingen administrativ link mellom oss, men jeg er en mentor og rådgiver for dem. Det er mange som sier de representerer islam, men jeg opplever Profetens Ummah som en av de få stemmene i Europa som snakker sannheten om islam uten kompromisser, sier Choudary.

Jihad

Han begrunner utsagnet med at gruppen følger den rene forståelsen av islam.

- Samtidig prioriterer de det islam dikterer: etableringen av en islamsk stat, frigjøringen av muslimsk land via jihad og frigjøringen av muslimske fanger, som blant andre Sheikh mullah Krekar, sier Choudary.

Fra flere uavhengige kilder får Aftenposten bekreftet at norske ekstreme islamister har knyttet til seg kontakter i Choudarys nettverk.

Hussain vil ikke snakke med Aftenposten.

Choudary sier han har oppfordret og oppmuntret Profetens Ummah til å fortsette å gå åpent ut i offentligheten med sitt budskap.

— Det beste forsvar er det åpne forsvar. Det er når du åpent forkynner det du står for og konfronterer fiender av islam, som det norske regimet, endringer vil skje. Vi har sett det i Tunisia, Jemen, Egypt og Libya, sier Choudary.

Ytterpunkt

Av kilder Aftenposten har snakket med omtales han som leder for en ekstrem bevegelse som representerer ytterpunktet blant de åpne islamistmiljøene og en mann med et visst nettverk rundt seg.

Raffaello Pantucci, seniorforsker ved The Royal United Services Institute (RUSI) i Storbritannia, har fulgt Choudary og hans grupper lenge.

Han sier Al-Muhajiroun, og andre grupper Choudary har ledet, ikke direkte kan spores til utførelsen eller planleggingen av terrorangrep.

— Men det er ingen tvil om at hvis man ser godt på sakene til mange av personen som i dag er dømt for terror eller terrorplanlegging i Storbritannia, kan svært mange av dem på en eller annen måte linkes til kretsen rundt Al-Muhajiroun. Enten ved at de har deltatt på møter arrangert av gruppen, vært en del av deres nettverk eller har vært knyttet opp mot personer som assosierer seg med denne gruppen som Choudary har ledet, sier han.

Som fluepapir

Ifølge Pantucci er Choudary en person som snakker høyt og lager mye støy, men som sjelden utfører noe selv.

- Av enkelte blir han sett på som en nyttig idiot for sikkerhetsmyndighetene fordi han i alle år har virket som et fluepapir på unge radikale islamister som søker mot ham.

— Hva slags råd og hjelp vil han kunne gi norske islamister?

— Som han har gjort med andre i flere år vil han kunne gi dem promotering, sette dem i kontakt med og gi dem tilgang til personer i sitt nettverk.

— Personer i hans eget nettverk vil kunne hjelpe og støtte dem med å lage nettsider og steder hvor de kan publisere ting, sier seniorforskeren.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ikke kommentere utsagnene til Choudary, men sier de sammen med Oslo-politiet vil jobbe med å forhindre alle ekstreme islamistiske miljøer får grobunn i Norge.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Han har radikalisert over 100 personer, flere av dem har utført terrorangrep. Snart er Anjem Choudary en fri mann.

 2. VERDEN

  Norske islamisters «mentor og rådgiver» dømt for IS-støtte

 3. VERDEN

  Storbritannia er «nervesenteret» for jihadistiske terrorister i hele Europa

 4. NORGE

  Terroranke: Ubaydullah Hussain dømt til fengsel i ni år, rekrutterte to personer

 5. NORGE

  Ubaydullah Hussain i retten: - Trukket meg fra Profetens Ummah

 6. NORGE

  Ubaydullah Hussain hadde en rekke norske IS-krigere på mobilen sin