Norge

– Dette er ikke bra nok

LØRENSKOG (Aftenposten): Ap-ordfører Åge Tovan i Lørenskog vender tommelen ned for Regjeringens forslag til kommunereform.

Ordfører Åge Tovan (Ap) står i rundkjøringen som skiller tre kommuner. Bak til høyre er hans hjemkommune Lørenskog, nede til høyre går veien til Skedsmo og bak til venstre svinger veien seg mot Rælingen.
  • Lars Molteberg Glomnes
  • Robert Gjerde
    Journalist

Ordførerens beskjed til kommunalminister Jan Tore Sanner er svært tydelig.

— Nei, denne gulroten frister ikke. Vi har i dag 35.000 innbyggere og vil snart være oppe i 50.000. Hvis en kommune som Lørenskog blir tvunget til å slå seg sammen med Skedsmo, kan jeg aldri tenke meg at Ap sentralt kan støtte det, sier Tovan til Aftenposten.

- Mener du en hver sammenslåing vil være feil?

— Jeg er ikke prinsipielt motstander av sammenslåing, men for vår del må det være noen tydelige fordeler ved sammenslåing. Det kan jeg ikke se i dag.

- Det må større gulrøtter til?

— Ja, det Jan Tore Sanner snakket om i dag er peanøtter for oss. Det gir oss ingen virkning slik det er i dag, sier Tovan.

Ap-debatt

Ap på Stortinget har ikke tatt konkret stilling til Lørenskog eller andre kommuners skjebne, men parlamentarisk leder Helga Pedersen har mye positivt å si om Sanners forslag.

— Her er det mye vi er enig i, og som kan samle bredt flertall.

Og det er nettopp områder rundt storbyene, som Lørenskog og Skedsmo, som er et av hovedfokusene når Regjeringen vil slå sammen kommuner – med tvang om nødvendig.

- Sanners formuleringer om frivillighet og tvang ligner på formuleringene i Aps partiprogram. Det blir vanskelig å være uenig her, Pedersen?

- Ja, formuleringene ligner våre. Men det vil nå bli viktig å få avklart om hovedregelen er frivillighet, og at Stortinget bare kan gripe inn når enkeltkommuner hindrer fornuftige sammenslåinger.

Mens alle partier tidligere sto for en ubetinget frivillighetslinje, er det i dag kun Sp, SV og MDG som gjør det.

Fylkeskommunen

Samtidig er Ap, KrF og Venstre kritiske mot deler av Sanners plan.

De vil ha en avklaring på hva som skal skje med det regionale nivå (les: fylkeskommunen) før en kommunereform gjennomføres. Regjeringspartiene vil egentlig fjerne hele fylkeskommunen, men har ikke flertall for dette, og har derfor ikke berørt temaet nå.

Venstre har fremmet forslag i Stortinget om å utrede et nytt folkevalgt regionalt nivå – til erstatning for fylkeskommunen.

— Ap støtter det, sier Helga Pedersen.

— Det er viktig å bevare et nivå mellom stat og kommune, bl.a. av hensyn til videregående skole.

Trolig vil også KrF, SV, Sp og MDG støtte dette. Etter det Aftenposten forstår kan Høyre og Frp leve godt med et slikt vedtak. Dermed kan dette hindret være ryddet av veien

Hvilke oppgaver?

Ap vil ha en avklaring allerede nå av hvilke oppgaver de nye kommunene skal få. Det vil ikke Sanner offentliggjøre før 2015.

— Det er også puslete at staten ikke vil dekke prosesskostnadene for nye kommuner med under 10.000 innbyggere. I Finnmark må du reise ganske langt for å samle 10.000. Det må bety at Regjeringen enten ikke ser behov for at småkommuner slår seg sammen, eller at den i realiteten tvinger frem en minstestørrelse på 10.000. Det vil være uakseptabelt.

Etter Sanners plan skal et nytt kommunekart være tegnet før 2017-valget.

- Er det beleilig at Høyre tar de politiske kostnadene ved en kommunereform før dere eventuelt er tilbake i regjering i 2017, Pedersen?

— Kommunene er grunnmuren i velferdssamfunnet. Derfor skal vi oppføre oss saklig og skikkelig.

- Men det er vel ikke mulig å få med Sp eller SV på den kommunereformen Ap vil ha?

— Jeg vil ikke spekulere i hva som skjer etter 2017. Men vi skal gå tungt inn i dette, og gjøre det vi mener er riktig. Kommunestrukturen er viktig for fremtidens velferd, sier Helga Pedersen.

Les også

  1. Ap og KrF vil ha regionreform for å gå med på kommunereform

  2. -Alt for puslete

  3. Ser for seg vedtak om færre kommuner allerede om to år

  4. Hun mener han vil svekke lokaldemokratiet. Han sier det samme om henne.