Forsvarsdepartementet: Russland forstyrret GPS-signaler under Trident Juncture

Forsvarsdepartementet bekrefter at de er kjent med at russiske landstyrker på Kolahalvøya forstyrret GPS-signalene mens NATO-øvelsen Trident Juncture pågikk.

– Vi følger situasjonen nøye sammen med relevante myndigheter. Som kjent har Utenriksdepartementet ved tidligere anledninger tatt saken opp med russiske myndigheter, skriver Forsvarsdepartementet i en epost til NTB.

De bekrefter at det er funnet sted jamming i perioden mellom 16. oktober og 7. november, og at det er bakkestyrker på Kolahalvøya som står bak.

Svake signaler

Seksjonssjef Svein Johan Pedersen i Luftfartstilsynets flyplass- og flysikringsseksjon bekreftet mandag til NTB at de også har merket seg forstyrrelser i GPS-signalene.

– Forstyrrelsene i luftrommet har blitt merket i flere tilfeller der GPS-signalene har vært unormalt svake eller ikke blitt mottatt under flygninger. Utstyret i flymaskinene indikerer straks GPS-signaler uteblir.

Barents Observer skrev i begynnelsen av november at passasjerfly i Finnmark hadde opplevd tap av GPS-signaler. Den siste tiden har også fly nord i Finland opplevd ustabile GPS-signaler.

Finland

Finlands statsminister Juha Sipilä sa søndag til allmennkringkasteren YLE at det trolig var Russland som står bak jammingen av GPS-signalene.

– Teknologisk sett er det relativt lett å forstyrre et radiosignal, og det er mulig Russland sto bak, sa Sipilä.

President Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov sa mandag at Russland ikke står bak forstyrringen av GPS-signalene. Det melder Reuters.