Norge

TV2: To norske IS-krigere drept i Syria

De to norske mennene ble drept i Syria i oktober.

  • Jon Dagsland Holgersen

Ifølge TV 2 er den ene av de drepte Hisham Hussain Ahmed. Han skal være en av Syria-krigerne som norske myndigheter har vært mest bekymret for.

24-åringen har ifølge TV 2 den siste tiden hatt en lederposisjon i terrorgruppa Islamsk Stat (IS).

Han kom som 13-år gammel til Norge, som asylsøker fra Eritrea. Han bodde i fem år hos en fosterfamilie i Bærum, og han studerte en kortere periode i Volda.

Den andre drepte er en 23-åring fra Oslo.

Rundt 60 har reist fra Norge

-Vi kan ikke bekrefte eller kommere dette, sier seniorrådgiver Siv Alsén i Politiets Sikkerhetstjeneste (PST).

Hun henviser til Utenriksdepartementet.

-Men jeg kan bekrefte det vi tidligere har sagt; Det er rundt 60 som har reist fra Norge, ca 20 har returnert og vi har tidligere bekreftet at ca ti er drept, sier Alsén.

— Vi kan ikke bekrefte opplysningene om at to nordmenn er drept i Syria. Generelt kan jeg si at det er vanskelig å få bekreftet meldinger om dødsfall i Syria, sier pressetalskvinne Veslemøy Salvesen i Utenriksdepartementet.

3000 radikale fra EU-landene

EU regner med at det tilsammen har reist 3000 radikale muslimer til Syria og Irak fra EU-landene for å slutte seg til IS.

-Tallet har steget kraftig fra 2000 til 3000 de siste månedene. Og strømmen har ikke avtatt, sier EUs ansvarlige for terrorspørsmål, belgieren Gilles de Kerhove til den tyske TV-kanalen n-TV.

EU-landene er bekymret for hva som kan skje når hundrevis av ungdommer kommer tilbake fra kampområdene, enda mer radikale og med trening og erfaring som kan bli brukt ved terrorhandlinger i hjemlandet.

I følge EUs oversikt kommer de fleste radikale muslimene fra Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Belgia, Nederland, Sverige og Danmark.