Norge

Trump beordrer forbud mot kontroversielt våpentilbehør

President Donald Trump beordrer justisdepartementet å innføre forbud mot såkalte «bump stocks» som omgjør halvautomatiske våpen til helautomatiske.

Trump fotografert etter et sykehusbesøk i kjølvannet av skolemassakren i Florida, som kostet 17 liv. Hendelsen har gitt nytt liv til motstanden mot USAs liberale våpenlover.
  • og NTB

– For en liten stund siden skrev jeg under på erklæring som beordrer justisdepartementet til å foreslå reguleringer om å forby alle innretninger som kan omgjøre lovlige våpen til maskinvåpen, sa Trump tirsdag ettermiddag.

Ferdig utformede reguleringer skal ferdigstilles i løpet av de kommende dagene, opplyste Det hvite hus' talskvinne Sarah Sanders tirsdag ettermiddag.

Stephen Paddock, gjerningsmannen bak Las Vegas-massakren, brukte våpen som var utstyrt med denne modifikasjonen. Innretningen gjør at man kan fyre av skudd raskere. Rundt et titall av de 23 våpnene Paddock brukte i skytingen, hadde gjennomgått en slik modifisering. 58 mennesker ble drept i massakren og 489 såret.

Denne innretningen gjør det mulig å fyre av skudd raskere med en halvautomatisk rifle. Nå kan den bli forbudt.

I ettertid foreslo Demokratenes senator Dianne Feinstein å forby salg og produksjon av bump stocks, avtrekkermekanismer og annet tilbehør som kan akselerere skuddtakten i en halvautomatisk rifle. Republikanernes senator Carlos Curbelo foreslo å kun forby bump stocks.

Sanders opplyste i oktober at presidenten er åpen for å diskutere temaet, men at han på daværende tidspunkt ikke ønsket å ta forhastede beslutninger underveis idet Las Vegas-etterforskningen fortsatt pågikk.

Etter den siste skoleskytingen i Florida har delstatsforsamlingens påtroppende leder, republikaneren Bill Galvano, tatt til orde for forbud mot bump stocks. Han sier at republikanerne i delstaten også vurderer en pakke som inkluderer å heve aldersgrensen for å kjøpe våpen til 21 år, og en venteperiode for alle kjøp av våpen.

Les også

  1. Nyhetsanalyse: Denne gangen reagerte pårørende med raseri. Nå vurderer Trump å skifte mening om våpen.

  2. Trump til angrep på FBI etter skoleskyting i Florida

  3. Overlevende etter skoleskytingen vil bli frontfigurer for strengere våpenlover. Nå er de på kollisjonskurs med Trump.

  4. Etter hver massakre diskuterer USA våpenlover og mental helse. Skolene skaffer seg skuddsikre gardiner og væpnede vakter.

Les mer om

  1. Skyting
  2. Våpen
  3. Donald Trump