Norge

Kjent islamist møtte ikke i retten – skal være i utlandet

I dag skulle rettssaken mot Mohyeldeen Mohammad (32), tiltalt for trusler mot Abid Raja (V), ha startet, men han skal ha forsvunnet til utlandet, skriver NRK.

Mohyeldeen Mohammad fotografert under en demonstrasjon i 2010.
  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • og NTB

– Vi vet at han er i utlandet, men ikke akkurat hvor, sier statsadvokat Fredrik G. Ranke ved Det nasjonale statsadvokatembetet til NRK.

Mohammad er tiltalt for blant annet å ha kalt Raja et «skittent svin» som «burde brenne i helvete».

– Dette viser at ikke bare undergraver ekstremistene samfunnet, ytringsfriheten og demokratiet, men de gjør også alt de kan å unndra seg å stå til rette. Dette er usle og feige ekstremister, sier Raja til NTB om det faktum at tiltalte ikke møtte i retten.

Abid Raja skulle mandag egentlig ha reist til England med utenriks- og forsvarskomiteen.

– Jeg måtte avlyse min deltagelse på grunn av rettssaken. Så dette påvirker min arbeidshverdag. Jeg skulle ønske at vi kunne bli ferdig med saken og at han fikk straff som fortjent, sier han videre.

Advokatskifte

I forrige uke måtte Mohammad bytte advokat da det viste seg at advokat Salman Hussain var bror til vitnet Ubaydullah Hussain. Senest søndag kveld ba han om å få oppnevnt advokat Brynjar Meling som forsvarer.

Advokat Solveig Kristin Høgtun var på plass i retten på vegne av sin klient, mens Meling foreløpig satt på en av benkene reservert for publikum. Det var enighet om at han blir oppnevnt i forkant av neste rettsmøte.

Under rettsmøtet kom det frem at Mohyeldeen Mohammad for få dager siden tok ut et kontantbeløp i Marokko.

– Hvis han har stukket av til utlandet, er det godt nok for meg at han bare blir der og aldri kommer tilbake. Jeg tror ingen i Norge kommer til å savne ham, sier stortingsrepresentanten til NTB.

Likheter med Krekar-saken

Meling forsvarte også mulla Krekar som i 2012 ble dømt til fengsel i fem år for trusler mot Erna Solberg og tre kurdiske menn. Straffen ble senere redusert til to år og ti måneders fengsel av Borgarting lagmannsrett. Krekar ble samtidig frifunnet for anklager om oppfordring til terror.

– Prinsipielt er det mye av det samme her som Krekar ble tiltalt for, altså hvor går grensen for ytringene. Jeg mente det var ting han kunne si i kraft av sin ytringsfrihet, men det var lagmannsretten uenig i. Selv om han ble frifunnet for terror, så ble han dømt for trusler, sier Meling.

Advokaten vil nå kartlegge tiltaltes bakgrunn, hans posisjon og religiøse ståsted for blant annet å se om det foreligger et forsett om noe straffbart forhold.

Etter at han hadde sendt meldingene til Raja, sa Mohammad til Morgenbladet at han ville «kaste statsborgerskapet sitt i søpla».

– Jeg ønsker å emigrere snarest. Jeg kan ikke fordra den søppel-oppførselen og arrogansen som myndighetene viser. De sier jeg er en trussel. La meg reise! Jeg har gjentatte ganger forsøkt, men myndighetene hindrer meg, jeg blir pågrepet på ordre fra Norge, og sendt tilbake. Dersom dere lar meg reise, skal jeg med glede reise og kaste statsborgerskapet i søpla, sa Mohammad til Morgenbladet.

  • Mohyeldeen Mohammad tiltalt for trusler mot Abid Raja

Les mer om

  1. Islam
  2. Abid Raja