Profilert Frp-er vil ha «etnisk norsk» leder av 17. mai-komiteen

Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam skal lede 17. mai-komiteen i Oslo. Det mener Frps Inger-Marie Ytterhorn hun ikke er skikket for.

Varaordfører Kamzy Gunaratnam (a) skal lede 17. mai- komiteen i hovedstaden neste år. Det misliker Frps Inger-Marie Ytterhorn sterkt.

Lørdag formiddag meldte Oslos varaordfører Kamzy Gunaratnam på Facebook at hun har fått det ærefulle oppdraget med å lede Oslos 17. mai-komité for 2019.

Med seg i komiteen får hun blant annet Oslo-veteranene Odd Einar Dørum (V) og Grete Horntvedt (H).

Gratulasjonene strømmet umiddelbart inn. Men en person ønsket ikke å gratulere. Frps tidligere stortingsrepresentant og medlem av Nobelkomiteen frem til siste årsskifte, Inger-Marie Ytterhorn, hadde følgende hilsen:

Rasistisk uttalelse?

En rekke personer reagerte kraftig på Ytterhorns karakteristikker. Flere mente uttalelsen var rasistisk og ba Ytterhorn forklare hva hun legger i uttrykket «kronisk norsk».

Etter et døgn svarte Ytterhorn følgende søndag formiddag på Facebook:

Aftenposten har etter gjentatte forsøk ikke lykkes med å få en kommentar fra Ytterhorn.

Inger-Marie Ytterhorn ledsager fredsprisvinner i 2016, Colombias president Juan Manuel Santos, inn i Oslo rådhus. Ytterhorn var medlem av komiteen frem til nyttår.

Gunaratnam: – Klart rasistisk

Varaordfører Gunaratnam selv er ikke i tvil om at Ytterhorn sprer rasisme.

– Hun sier rett ut at en med etnisk norsk bakgrunn er bedre skikket enn meg til å lede en komité. Det er rasisme.

Varaordføreren understreker at hun personlig ikke blir såret.

– Men jeg blir provosert. Hun gjør ungdom som ønsker å ta roller i Oslo usikre. Dette handler ikke bare om meg, men at hun sprer holdninger som ikke kan aksepteres.

Varaordfører Kamzy Gunaratnam, her sammen med ordfører Marianne Borgen i Oslo rådhus.

Hun er glad for den massive støtten hun har fått fra en rekke mennesker. Men hun synes det er påfallende hvem som er tause.

– Jeg lurer jo på hva Siv Jensen sier. Er dette noe bare en enkeltperson står for, eller har hun støtte i Frp? De må huske at budskapet rammer flere enn meg.

Siv Jensen beklager

– Jeg tar avstand fra denne kommentaren og er sterkt uenig med Inger-Marie Ytterhorn. Kommentaren er grov og langt over streken. Jeg synes ikke den representerer Inger-Marie Ytterhorn slik jeg har kjent henne i mange år, sier Frp-leder Siv Jensen i en e-post til Aftenposten.

– Jeg er sikker på at varaordfører Kamzy Gunaratnam er god representant for det demokratiet og verdiene vi feirer 17. mai, legger Jensen til.

Dørum: – Trist

Venstreveteran Odd Einar Dørum skal sitte i komiteen Gunaratnam skal lede. Han betegner utspillet som «trist».

– Jeg får nesten lyst til å invitere henne til en samtale. Hun har gått glipp av situasjonen og mangfoldet i Oslo, som Kongen snakket så varmt om, sier Dørum, som viser til at norskpakistanske Rubina Rana ledet 17. mai-komiteen i Oslo i 1999 på en utmerket måte.

– Jeg har definitivt ingen ting imot å la meg lede av Kamzy. At hun skal lede den er helt naturlig.

– Hva tenker du om at en sentral politiker skriver dette?

– Jeg hadde forventet bedre av henne. 17. mai-feiringen i Oslos skal være et inkluderende arrangement for alle. Hun burde spørre seg hva slags signaler hun ønsker å sende til barn og unge i Oslo.

Er uttalelsen rasistisk?

– Jeg liker ikke å dele ut karakteristikker av andre. Jeg vil heller snakke frem vakre, frodige Oslo.

Partileder beklager

Fungerende leder i Oslo Frp, Tone Ims Larssen, understreker at Frp overhodet ikke deler Ytterhorns syn i denne saken.

– Det må stå fullt og helt for hennes regning, og jeg vil beklage på vegne av partiet, sier Ims Larssen, som er overrasket over kommentaren.

– Jeg har kjent Inger-Marie Ytterhorn lenge og har aldri opplevd at hun har gått over streken.

Hva tenker du om at Gunaratnam leder komiteen?

– Det har jeg overhodet ingen problemer med. Hun er like norsk som meg.

Ikke første med innvandrerbakgrunn

Kamzy Gunaratnam blir på ingen måte den første komitélederen med minoritetsbakgrunn. I tillegg til Rubina Rana har Ytterhorns partifelle Mazyar Keshavar, Aps Khalid Mahmood og Høyres Aamir J. Sheikh ledet 17. mai-komiteen i Oslo