Norge

Ordføreren i Luster: – Dette er en forferdelig opplevelse

Rundt 60 personer er evakuert eller sperret inne i Luster. Mandag melder politiet at nedbøren har gitt seg og at vannstanden er på vei nedover.

Vannet steg søndag kveld Mørkridsdalen i Luster i Sogn.
  • Adalheidur Audardottir Oldeide
  • og NTB
  • Magnus Kallelid
    Journalist

I Fortunsdalen i Luster i Sogn ble en familie på fire berget ut av huset sitt tidlig søndag morgen på grunn av strie vannmasser. Også i Mørkridsdalen i Luster har flere hus vært truet av elven som har spist av elvebredden, skriver Bergens Tidende.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meldte søndag til BT at prognosene var dårlige for indre Sogn. Mandag morgen melder politiet imidlertid at vannstanden er på vei ned igjen.

– Nedbøren har gitt seg, og vannføringen er i retur, sier operasjonsleder Lars Geitle ved Vest politidistrikt til BT mandag.

Sent søndag kveld meldte politiet at det er gått et steinras i Årdal i Sogn og Fjordane. Fylkesvei 53 på vestsiden av Finnsåstunnelen måtte stenges. Politiet melder at en bil har fått materielle skader.

Årsaken til de store vannmassene er den varme vinden de siste dagene, forklarer vakthavende meteorolog, Kristen Gislefoss.

– Det har kommet mye regn. Når man i tillegg får en sørlig luftstrøm inn mot dalene, så setter det i gang en kraftig snø- og issmelting. Det er noe av det verste du kan få, sier han til BT.

– Det er ikke ofte man ser det midt i oktober. Snø- og ismeltingen gir svært mye vann, sier han.

30 er sperret inne

Rundt 30 personar måtte evakuere i Luster kommune på grunn av flom. Fortsatt er rundt 30 personer isolert, melder NRK mandag morgen.

I tillegg ble befolkningen i Jostedalen (se kart) isolert. Ca. 45 personer er evakuert.

– Situasjonen er alvorlig. Både bygninger, hus, broer og veier står i fare, sier Luster-ordfører Ivar Kvalen (Sp) til NRK.

– Noen har nå i tillegg mistet strømmen. Dermed er de både isolert fordi veien er ødelagt, og de er uten strøm og telefon, sier Kvalen.

Han har vært i kontakt med de isolerte.

– De er ved godt mot, men dette er en dramatisk situasjon, sier han.

Ordfører i Luster, Ivar Kvalen (Sp).
  • Barnefamilie måtte reddes i Gudbrandsdalen – flom legger hus og biler under vann

Mange isolert

Gården til Torkjell Sollesnes ligger i Fortunsdalen i Luster. De siste døgnene har vært svært dramatisk både for dyr og innbyggere i dalen.

Blant de isolerte er 17 store og små som var samlet på gården til Bente Grana Sollesnes og Torkjell Sollesnes i Fortunsdalen. Bergensfamilien hadde samlet venner og familie på gården for dugnad og parteringshelg.

Lørdag kveld varslet bonden om at situasjonen var i ferd med å bli alvorlig, men han hadde aldri ventet at geitefjøset hans skulle bli tatt av vannet, forteller han.

– Vi var en gjeng som dro ned til fjøset natt til søndag for å se an forholdene. Da sto geitefjøset i en halv meter vann, forteller Sollesnes.

Han begynte å bære geitene, én etter én, opp på høyloftet og trodde geitene var i trygghet.

DRAMATISK: Geitefjøset til Torkjell Sollenes ble flyttet 50 meter på grunn av flom. Brannmannskap jobbet på spreng for å redde geitene.

Da bonden så ut vinduet sitt fra gården noen timer seinere, trodde han ikke sine egne øyne. Elven hadde flommet ut over hele dalen, forteller han.

– Jeg fikk sjokk da jeg så ut vinduet. Låvebroen kom flytende forbi.

Fjøset hadde flyttet seg 50 meter og snudd seg 180 grader.

– Vi skjønte at det var altfor sterk strøm til at vi kunne forsøke å redde geitene selv.

MOTORSAG: Brannvesenet tok seg frem til fjøset ved hjelp av gummibåt og brukte motorsag for å komme seg inn til geitene.

Jobbet på spreng

I 12-tiden kom brannmannskapet på stedet. For dem ble det en dramatisk kamp mot klokken, forteller geitebonden.

– Det gikk en del tanker gjennom hodet. Både for oss voksne og barna som så på.

Ved hjelp av gummibåt kom de seg frem til fjøset og brukte motorsag for å komme seg inn. Derfra lempet de geitene i båten, én etter én. På land sto Sollesnes og tok imot.

– Det var dramatisk. Med to geiter i båten i slengen tok det tid. Den siste geiten var så vill at den selv hoppet i vannet. Men vi fikk reddet den også.

Bonden sier brannmannskapet har gjort en fantastisk jobb.

– Det var fantastisk å se hvordan de jobbet. Vi er så takknemlige for at dette gikk bra.

ISOLERT: Gjengen var samlet på gården for dugnad, men er nå isolert på ubestemt tid.

Vannet stiger

Søndag kveld ble geitebonden og de 16 andre på gården isolert. Hvor lenge, vet de ikke. Da BT snakket med Sollesnes søndag ettermiddag, var han bekymret for vannet som fortsetter å stige.

Han fortalte at han kunne se broer og andre ting seile nedover elven.

Luster-ordfører Kvalen sa søndag kveld at det hele har vært en dramatisk opplevelse.

– Dette er alvorlig. Det er vann overalt, rundballer og skog ligger over alt. Det er enorme materielle skader. Det er veldig spesielt å se, sier ordføreren.

– Dette er en forferdelig opplevelse for dem som er rammet.

Les mer om

  1. Ras
  2. Luster