Ubaydullah Hussain: Dødsstraff for Muhammed-karikaturer, ifølge sharia
Etter rettsmøtet der Arfan Bhatti ble fremstilt for varektsfengsling, sa islamisten Ubaydullah Hussain at medier som trykker karikaturer av profeten Muhammed, ifølge sharialovene fortjener dødsstraff.
Se video av intervjuet med Hussain i spilleren ovenfor.
Hussain var en av de tre vennene til Bhatti som satt på tilhørerplass under fengslingsmøtet i Oslo tingrett torsdag ettermiddag.
Etter rettsmøtet snakket Hussain med pressen, hvor han også ble spurt om sine holdninger til terroren i Paris.
Hussain sa at medier som trykker karikaturer av profeten Muhammed, ifølge sharialovene fortjener dødsstraff.
— Det er bred enighet blant lærde i islam om hva som gjelder i disse spørsmålene.
- Er det dødsstraff?
— Ja, det er helt riktig, svarer Hussain, som sier at dette ikke er hans ord, men at han ønsker sharialovgivning over hele verden fordi det er det beste for menneskeheten.
— Norsk presse er med på å publisere karikaturene og skape mer hat mellom muslimer og ikke-muslimer, sier han.
- Angrepene i Paris, kan de bidra til mer hat og splittelse?
— Jeg tror Vesten selv har skylden i dette her. Det startet allerede for noen år siden med okkupasjonen av Irak og Afghanistan, fengslinger og voldtekter av muslimer i Irak og Afghanistan, og nå også denne krigen mot islamsk stat i Irak og Syria, sier Hussain.
Hussain ble i 2012 kjent som talsperson for den islamistiske gruppen Profetens Ummah.
Ekspert: -Dette stemmer
— Det er riktig at spott av profeten er knyttet til strenge straffer i tradisjonell islamsk rettslære. Det kan i verste fall kvalifisere til dødsstraff, sier Kari Vogt, religionshistoriker og islamekspert ved Universitetet i Oslo.
Hun sier det er få land som har slike lover i dag, men trekker fram Pakistan som har hatt en «spott av profeten»-paragraf i lovverket siden 1981.
— Det er viktig å understreke at slett ikke alle muslimer aksepterer denne form for lovgiving. Bestemmelsene er fra middelalderen og er dermed over tusen år gamle. Loven er mye debattert i den muslimske verden, sier Vogt.
- Så Hussain har rett i sine uttalelser?
— Ja, menforbudet mot spott av profeten er som sagt omdiskutert, og som med alle lover er dettegjenstand for tolkning. Utsagnet og tolkningen hans må han stå for selv.
- Dette er en indirekte trussel
Religionshistorikeren har lenge fulgt utviklingen i den muslimske verden, og hun er skremt over det hun ser.
— I løpet av et halvt århundre har den muslimske verden blitt mye mer intolerant. Det har flere årsaker, men skyldes også krigene i Irak, Afghanistan og i de palestinske områdene. Det vil si at negative endringer er knyttet til store økonomiske, politiske og sosiale motsetninger. Muslimene føler seg angrepet og i et krav om rettferdighet ser vi at disse gamle lovene hentes fram igjen.
-Tror du det ligger en trussel bak Hussains uttalelse?
— Ja, bak det som ser ut til å være en saksopplysning, ligger det nok også en indirekte trussel, sier Vogt.
Hun sier denne ekstreme lovtolkningenlike mye kan ramme utgivere, som de opprinnelige opphavsmennene.
Islamforsker: - Ikke en spesielt relevant argumentasjon
Islamforsker Lars Gule var tilstede da Ubaydullah Hussain ble intervjuet av mediene torsdag.
— Det at mediene viderebringer tegningene fordi det er en nyhetssak er ikke en spesielt relevant argumentasjon for denne tolkningen av islam som Profetens Ummah representerer, sier han.
- Ble du overrasket?
— Nei, i og for seg ikke, det er det de har sagt hele tiden. Han prøvde å si dette så tydelig som mulig uten å si noe si noe som medførte straffansvar. De mener det er deres plikt å informere om konsekvensen av å handle i strid med guds vilje, sier Gule.