Norge

Vil nagle edderkopp i nettverk av svarte malere

Det største saken noensinne mot en aktør i malernettverkene går nå for retten. Vinner politiet denne saken, ligger veien åpen for en rekke nye domfellelser.

nettfront-Go0eFFYdi0.jpg

 • Ane Hem

Hvem har ansvaret?Det er ingen tvil om at det har foregått svart arbeid på disse byggene, der 30-åringen har hatt oppdrag: Kilden kulturhus, Drøbak Kirke, Majorstua skole, Marienfryd boligprosjekt, Skattedirektoratet, Ulsrud vgs, Lusetjern skole og Postgirobygget. Dessuten var han klarert for oppdrag på forsvarsdepartementet. Foto: Ane Hem

Hvitvaskingsnettverk har tatt kvelertak på norsk malerbransje. Hittil har politiet bare greid å ta noen småfisker. Derfor er det stor prestisje knyttet til rettssaken som nå pågår i Oslo tingrett.

Svart betalte arbeidere har malt vegger og tak på kulturhus, skoler og kirke, på skattebetalernes regning. Bak står godt organiserte nettverk der noen tjener store penger. Men politiet sliter med å ta bakmennene. En sak er henlagt av kapasitetsgrunner. En annen endte med frikjennelse.

Se den store oversikten:

Les også

Politiet: Slik fungerer kriminelle nettverk i malerbransjen

Hevder han er lurt

Den tiltalte 30-åringen, som påtalemyndigheten mener er en edderkopp, medgir at det har foregått svart arbeid, men han hevder at han ikke visste det. Både han og diverse vitner skylder på personer som politiet mener ikke eksisterer eller som har utvandret fra Norge.

— Det er åpenbart gjennomført en del svart arbeid. Spørsmålet er hvor det har skjedd, sier forsvarer René Ibsen.

Ifølge aktor Andreas Meeg-Bentzen har tiltalte organisert en pool av svart betalte arbeidere. Mer enn 32 millioner har strømmet fra tiltaltes selskaper og inn i det politiet mener er tomme selskaper/fiktive underleverandører. Så snart oppgjøret var inne på konto, ble det hevet i kontanter.

— Jeg hadde ingen mistanke. De hadde papirene i orden, sier tiltalte i vitneboksen, og vifter med kopier av byggekort og skatteattester. 30-åringen hevder seg lurt av samtlige 20 underleverandører.

37 underleverandører

Ifølge politiet og skatteetaten overførte tiltalte gjennom tre selskaper i alt 41 millioner kroner til 37 selskaper, hvorav 34 ser ut til å være tomme selskaper. Åtte av dem er opprettet med falsk identitet. Fire innehavere har tilstått grovt heleri, én er etterlyst og 24 selskaper er uten registrerte ansatte.

Det finnes ikke spor av e-postkontakt mellom tiltalte og de påståtte underleverandørene.

— Er det et kriminelt nettverk som har siktet seg inn på deg, ville dommer Ole Kristian Øverberg vite.

— Ja, det er det, svarte tiltalte.

Skatt ville gitt underskudd

Mannen som drev formaet A H malerservice i vitneboksen

— Hadde vi betalt skatt og moms på den tiden hadde vi nok gått med underskudd, sukket en mann, opprinnelig fra Makedonia, fra vitneboksen i forrige uke. Han er tiltalt både for hallikvirksomhet og heleri. I tillegg er han narkosiktet, men i denne saken er han bare vitne.Den røslige karen i svart boblevest drev firmaet A H Malerservice, som angivelig har vært underleverandør for tiltalte, og som malte Majorstuen skole. Vitnet medgir svart arbeid, men det var "Rasha" som hadde ansvaret og sto for alt. Det er uklart for politiet hvem "Rasha" er.

Dette sakskomplekset er en ligning med mange ukjente. Tiltalte sier at bulgareren "Igor Santos" i selskapet Zvonko Bygg Service organiserte og viderefordelte jobbene som 30-åringen påtok seg. Men heller ikke "Igors" identitet har politiet klart å oppdrive.

"Boblejakkemannen" (til høyre) avga forklaring ved hjelp av tolk (til venstre)

Høsten 2012 tok denne mannen ut penger 176 ganger under 29 besøk i DnBs minibank på St. Hanshaugen i Oslo. Han benyttet en rekke ulike bankkort utstedt i forskjellige navn. Han fikk tilnavnet "Boblejakkemannen", fordi han stadig dukket opp med nye jakker. Foto: Politiet

"Boblejakkemannen""Boblejakkemannen", fotografert i boblejakke mens han hevet kontanter, er et sentralt vitne. Politiet mener han var uttaksledd for tiltalte, noe både vitnet og tiltalte avviser.

Vitnet soner en dom for heleri, og bekrefter at kontanter han hevet for Zvonko Bygg Service gikk til kontantbetaling av arbeidere og malerutstyr. Han bekrefter videre at "Igor" betalte ham for å gå i minibanken.

— Han belønnet meg alltid, med 500 kroner eller en middag. En gang gikk vi på Burger King på Nationaltheatret og til strippebar etterpå.

Se den store oversikten:

Les mer om

 1. Grå økonomi

Grå økonomi

 1. DEBATT

  Statsrådene har forsømt jobben mot arbeidsmiljøkriminalitet i mange år | Per-Kristian Foss

 2. NORGE

  Politiet: Seks menn fikk tilgang til andres bankkodebrikker. Så hentet de ut millioner av kroner.

 3. NORGE

  Stjal fra fellesskapet – beholdt pengene selv

 4. KOMMENTAR

  Folkene bak «Ways of Seeing» mente at truslene mot Wara var iscenesatt

 5. NORGE

  Da Einar Haakaas så bildet av mannen som skylder millioner, bestemte han seg for å ta opp jakten

 6. NORGE

  Politiet mener han har omsatt hasj for minst én milliard kroner - men har kun funnet verdier for ti millioner