Norge

En pågrepet for drapet på Kristin Juel Johannessen

Mannen som er pågrepet og siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen, er tidligere dømt og frifunnet for drapet. En 16 år gammel drapsgåte kan være oppklart.

kristin-brød.jpg
  • Thomas Olsen
    Journalist

Aftenposten får opplyst at mannen som ble pågrepet i går, den samme som ble dømt for drapet i 2001 og senere frikjent.

Nye analyser og gamle DNA-bevis skal være sentralt for pågripelsen.

– Vi har maset og maset og maset. Nå ser vi resultatet av at vi ikke har gitt opp. Det er deilig å se, sier Roar Juel Johannessen til VG.

Kristins far har vært sterk engasjert i saken og har jobbet for å finne drapsmannen i snart 16 år.

– Jeg føler meg nesten tom innvendig. Vi har holdt på med dette selv siden 2003. Hodet er tomt, og kroppen er ikke helt i lage, sier Johannessen.

Pressekonferanse klokken 14.00

Politiet vil holde en pressekonferanse om saken klokken 14.00 og vil ikke gi mer informasjon om saken før det. Følg pressekonferansen direkte øverst i denne saken.

Søren Ø. Hellenes er forsvarer for den siktede 38-åringen, men han har bare såvidt fått snakket med sin klient og kan foreløpig ikke si så mye om saken.

— Han ble pågrepet i går og skal i avhøre senere i dag. Mer kan jeg ikke si foreløpig, sier Hellesnes til Aftenposten.

DNA-gjennombrudd førte til pågripelse

Kristin Juel Johannessen var 12 år da hun ble drept 5. august 1999 i bygda Hedrum utenfor Larvik. Hun forsvant da hun syklet for å bade og ble funnet død noen timer senere etter en stor leteaksjon.

Obduksjonsrapporten viste at hun ble kvalt.

Tidligere har to menn vært siktet i saken. Den ene ble dømt til tolv års fengsel i tingretten i 2001, men statsadvokaten frafalt tiltalen i ankesaken i Agder lagmannsrett.

Årsaken til frifinnelsen var at DNA-beviser viste at hår som ble funnet på åstedet ikke stammet fra ham. Etter det Aftenposten erfarer er det nye analyser av gamle DNA-bevis som har ført til at 38-åringen er siktet på nytt.

Jørn Lier Horst var etterforsker for saken i 1999, og skriver på twitter:

— Endelig hull på 16 år gammel verkebyll. Siktelse i saken der Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999.

Sist gjennomgått i 2005

Politiet har fått sterk kritikk for den innledende etterforskningen, da de pågrep feil gjerningsmann på et tidlig tidspunkt.

Etterforskningen ble avsluttet i 2000, men det ble opprettet en ny etterforskning fem år senere, da Riksadvokaten ba politiet i Vestfold om å gå gjennom saken på nytt.

Tre år senere ble saken tatt opp igjen. Den gang ønsket politiet å sjekke om en svensk mann som hadde tilstått to drap i Sverige kunne knyttes til saken.

En lovendring som kom i fjor gjør at drap begått etter 1. juli 1989 aldri vil bli foreldet.

Aftenposten kommer tilbake med mer.