-  Et godt samarbeid med pakistansk politi

Dommen fra Oslo tingrett er den første mot norsk-pakistanere som fra Norge har bestilt drap på pakistanske statsborgere i Pakistan for å gjenopprette familiens ære.

Den tiltalte onkelen (56) sa i retten at motivet for trippeldrapet var foreldrenes tapte ære.

- Det har vært et godt samarbeid med pakistansk politi og en omfattende etterforskning, sier statsadvokat Guro Hansson Bull, som er fornøyd med dommen.

Det dømte ekteparet har gjennom sine 30-40 år i Norge levd isolert fra det norske samfunnet og i pakt med pakistanske tradisjoner og kultur.

De ble rasende da de fant ut at deres 25 år gamle datter i hemmelighet hadde giftet seg med en 24 år gammel fetter.

Også en onkel av kvinnen ble rasende. Han tilsto etter hvert sin rolle i drapene.

Drapsmann fikk 25.000 kr

Retten finner det bevist at de to bestilte drapene, og at de 25.000 kronene som om formiddagen 18. mai 2013 ble overført til en nevø i Pakistan underbygger dette. Nevøen passet på familiens hus i Pakistan, og vitner forklarte at han nærmest var en «slave» for familiefaren. Han fikk i oppdrag å drepe den 24 år gamle ektemannen, som var hans egen bror.

Mannen fikk også i oppdrag å drepe sin egen far og en annen bror, mener tingretten.

Alle tre ble lokket til to hus familien i Norge eide i byen Guljat. De tre ble skutt med rifle og pistol 17. og 18. mai 2013.

Telefonsamtaler om drapene

Analyse av telefontrafikken tidlig om morgenen den 18. mai viser at det var travel telefonkontakt mellom familiens leilighet i Oslo og familiemedlemmer i Pakistan. Andre familiemedlemmer hørte at det ble snakket om drap.

Venner reagerte på at ingen av ektefellene viste noe tegn på sorg over at svigersønnen, hans bror og far var drept.

Tingretten mener at ektefellene ved motstridende forklaringer har svekket sin egen troverdighet. Den 53 år gamle kvinnen blir vurdert som likeverdig med sin ektemann.

Tingretten finner ingen formildende omstendigheter, snarere tvert imot.

Den 25 år gamle enken er påført så store helsemessige problemer etter drapene at tingretten tilkjenner henne 300.000 kroner i oppreisning og erstatning.