Norge

«Mafiaen tjener mer på menneskesmugling enn på narkotika»

Desperate flyktninger som forsøker å komme til Europa, er lett bytte for kyniske mafiagrupper. Menneskesmugling er blitt milliardindustri.

Flyktninger fra Syria kommer i land på den greske øya Lesbos. Kriminelle menneskesmuglere utnytter at syrere er i en desperat situasjon.
  • Per Kristian Aale
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Bou Thena Alabdallah (25) og storfamilien har betalt menneskesmuglere over 100.000 kroner for å komme seg til Europa, men på veien er de blitt lurt. Nå er familien tomme for penger og sitter fortvilet i Budapest.

– Vi betalte 500 euro hver for å bli kjørt til Tyskland, men sjåføren stoppet 20 kilometer fra grensen til Østerrike og kastet oss av. Vi ble lurt, sier Alabdallah.

Hun har flyktet fra Syria sammen med ti andre familiemedlemmer. Nå sitter de på et pledd ved togstasjonen Keleti i Budapest. De minste tegner og leker, mens de voksne venter. Men de vet ikke helt på hva.

– Hva skal vi gjøre? Det går ingen tog lenger, og vi har ikke råd til drosje. Vi har brukt opp nesten alle pengene, sukker Alabdallah.

Walaa (4) og Sabaa Al Housen (9) har tilbrakt flere netter på togstasjonen i Budapest. Tiden bruker de på å tegne og fargelegge.

Mafia

Den kraftige migrantstrømmen gjennom Europa har gjort menneskesmugling til en stor business. Marko Nicovic, tidligere sjef for politiet i Serbia, fremholder overfor den italienske avisen Corriere della Sera at mafiaen tjener stort på flyktningestrømmen som nå kommer til Europa.

– Forskjellige mafiagrupper kontrollerer nå to tredjedeler av menneskesmuglingen. Den siste tredjedelen er styrt av små, lokale organisasjoner, hevder han.

Ifølge Nicovic er mafiagrupper fra Tyrkia, Bulgaria, Italia, Russland og Kosovo involvert i denne geskjeften.

Han får støtte fra menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty, som advarer mot at organiserte kriminelle grupper utnytter sårbare flyktninger og migranter.

– De har gått fra å smugle narkotika til å smugle mennesker fordi det er mer lukrativt, mindre risikabelt, og straffene er mye lavere. Mafiagrupper fra ulike land samarbeider med hverandre, sier Sian Jones, som jobber for Amnesty på Balkan.

Lurer du på hvorfor så mange syrere er på flukt akkurat nå? Les denne artikkelen, så blir du litt klokere:

Les også

Fem grunner til at den blodige Syria-krigen varer så lenge

Kraftig økning

Ifølge EUs grensebyrå, Frontex, har strømmen av flyktninger og migranter som kommer til Europa, økt kraftig den siste tiden. Bare i juli kom det 107.500 mennesker, en tredobling sammenlignet med samme måned i fjor. I perioden januar til juli kom det snaut 340.000 mennesker, mot 123.500 i samme periode i 2014.

Bou Thena (t.h.) og søstrene Huda og Mona Alabdallah er slitne og frustrerte. De har brukt rundt 3000 euro hver på transport siden de flyktet fra Syria.

Flertallet av dem kom med småbåter fra Tyrkia til den greske øygruppen Dodekanesene, som ligger tett opp mot det tyrkiske fastlandet. Deretter tok de det som blir kalt Den vestre balkanruten, som går fra Hellas gjennom Balkan og Serbia til Østerrike.

Ifølge FNs byrå for narkotika— og kriminalitetsbekjempelse (UNODC) er menneskesmugling blitt en milliardindustri, og strømmen av mennesker som nå forsøker å ta seg til Europa, gjør at det er blitt en kraftig vekstnæring.

– Trolig er det mer lukrativt nå å smugle mennesker enn å smugle narkotika eller våpen, sier Izabella Cooper fra Frontex til den britiske avisen The Guardian.

Italiensk politi telefonavlyttet nylig en mafioso som uttalte at de nå tjente mer på flyktninger enn narkotika.

Claire Georges fra EUs politisamarbeid (Europol) fremholder at en tredjedel av menneskesmuglersakene som de jobber med, har forgreninger til organiserte kriminelle grupper som også driver med smugling av narkotika og menneskehandel.

Inntektene fra menneskesmuglingen blir brukt til å finansiere annen kriminell aktivitet.

Møt de norske politifolkene som redder tusenvis av mennesker i Middelhavet i A-magasinets fotoreportasje:

Les også

«Det var spesielt å holde en så liten kropp. Den veide jo ingenting.»

Reklamerer på Facebook

Europol-sjefen Rob Wainwright hevder at noen av de verste mafiagruppene på Balkan nå har begynt å smugle mennesker.

– De har etablert kontorer i land med mange flyktninger, som Tyrkia, der de reklamerer for sine tjenester blant annet med flotte annonser i sosiale medier. De tilbyr pakketurer fra krigssonen til Nord-Europa, sier han til avisen The Washington Post.

71 mennesker mistet livet i denne lastebilen. Den ble funnet forlatt langs motorveien.

Forrige uke ble 71 syriske flyktninger funnet døde i en lastebil i Østerrike. Det antas at de døde av oksygenmangel i det tette lasterommet opptil to dager før lastebilen ble funnet.Torsdag ble en bulgarer som politiet tror kjørte varebilen, siktet for å være med i en organisert kriminell gruppe, smugling av og drap på de 71 menneskene. Han svarte ikke da journalistene spurte om det var han som kjørte lastebilen, men han svarte «nei» da han ble spurt om han visste at det var personer i bilen, skriver NTB.

Ytterligere fem menn, fire bulgarere og en afghaner, er pågrepet i Ungarn.

Europol fremholder at smuglerne som var ansvarlige for denne tragedien, var del av et stort, internasjonalt forbrytersyndikat som har vært gjenstand for en rekke etterforskninger tidligere.

Mennene som nå er pågrepet, er kun fotsoldater som jobbet for mafiaen, men Wainwright forteller at Europol nå jobber hardt for å ta hovedmennene.

Vold og utpressing

0609veiene til europa.pdf

Amnesty publiserte nylig en stor rapport om flyktninger og migranter som er blitt smuglet gjennom Balkan. Menneskerettighetsorganisasjonen har intervjuet over 100 flyktninger i Hellas, Makedonia, Serbia og Ungarn. De forteller om hvordan de er blitt utsatt for vold, overgrep og utpressing. Mange var blitt lurt av menneskesmuglerne. En gruppe syrere ble stengt inne i et hus i Makedonia og ble først sluppet fri etter at familiene deres hadde overført løsepenger.– Dette er en svært ond bransje, som utnytter de svakeste, mener Jones.

Hun forteller at prisen man må betale for å bli smuglet, har økt de siste månedene fordi etterspørselen er så stor. Det finnes ingen faste priser, og folk betaler ulik pris for samme tur.

– Smuglerne ser på deg og avgjør hvor mye du skal betale. Folk i samme båt kan betale helt forskjellige priser.

Folk i samme båt kan betale helt forskjellige priser.

Syrere må ofte betale dobbel pris fordi menneskesmuglerne vet at de er desperate. I tillegg er de ofte høyt utdannet og har mer penger enn andre.

– Ofte er det bare syrere som har råd til redningsvest. For den totimers båtturen fra Tyrkia til Hellas tar de 100 euro for å bruke redningsvest.

En syrer fortalte at det kostet 14.000 euro (rundt 130.000 kroner) å bli smuglet fra Syria til Tyskland. Menneskesmuglerne tilbød også en pakke på «førsteklasse» til 24.000 euro. Det inkluderte falskt pass og fly til Tyskland.

Menneskesmuglere lett tilgjengelig

Aftenposten har de siste dagene intervjuet et tyvetall flyktninger i Budapest. De forteller at den største kostnaden er å krysse med båt fra Tyrkia til Hellas. Alabdallah og de andre familiemedlemmene betalte 1200 euro hver for den farlige turen.

Å komme i kontakt med menneskesmuglerne, er lett, ifølge migrantene.

– Vi spør litt rundt og får tak i noen numre. Det er mange som har dette som jobb nå. Det er ikke vanskelig, sier Suleymab Alouji (26), også han fra Syria.

Han har hittil brukt 1000 euro på å bli fraktet i båt til Hellas og 250 euro på å bli kjørt fra den serbisk-ungarske grensen til Budapest. Pengene har han med seg i en spesialsydd lomme på innsiden av shortsen.

Jeg har ingen respekt for menneskene som utnytter oss på denne måten, men de er vårt eneste håp Suleymab Alouji, syrer

– Jeg har ingen respekt for menneskene som utnytter oss på denne måten, men akkurat nå trenger vi dem. De er vårt eneste håp.

Etter noen få timer på togstasjonen i Budapest har Alouji allerede fått kontakt med en menneskesmugler som kjører til Tyskland. Nå venter han på videre instruksjoner. Men syreren, som er utdannet sivilingeniør, tar sine forholdsregler.

– Jeg stoler ikke på noen, og jeg betaler ikke før jeg er fremme. Ser jeg at vi er mer enn fire-fem stykker som skal reise sammen, blir jeg ikke med.

Les også

  1. Flyktninger flest kommer fra syv land

  2. Tallet på asylsøkere som kommer til Tyskland, er seksdoblet på tre år. Nå blir asylsentre angrepet.

  3. Anders fant 49 døde flyktninger i en fiskebåt

  4. Sp vil gi penger fra oljefondet til flyktninger

  5. Lysene fra Hellas er bare 4 km unna. Men forsøket på å nå dit ender i fiasko etter 20 meter