Norge

De første dommene i Norge etter narkosalg på det mørke nettet er her. Tiltalte ble avslørt av FBI.

En av de beslaglagte datamaskinene som skal ha blitt brukt av nettverket som solgte

Kripos’ første etterforskning på det mørke nettet førte til at tre menn er dømt til fem og seks års fengsel for organisert narkotikakriminalitet.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist
  • og NTB

Det var i juli 2015 at Kripos startet operasjon «Marco Polo» mot et nettverk som solgte narkotika på nettet.

Aksjonen var resultatet av et tips fra det føderale politiet i USA, FBI, om at nordmenn solgte narkotika på den delen av internett som kalles det mørke nettet.

  • Adresseavisen fant identiteten til narkoselgere på det mørke nettet

Kjøperne satt hjemme over hele Norge og bestilte alt fra hasj til marihuana, amfetamin, kokain og andre stoffer. Narkotikaen ble levert hjem i postkassene deres.

Totalt ble 15 kvinner og menn siktet i saken. Blant dem var tre menn, to fra Oslo og en fra Skien, venner fra ungdomstiden. De er nå dømt for å være bakmenn i nettverket.

To andre tiltalte er tidligere dømt til kortere fengselsstraffer i en annen straffesak i det samme komplekset.

– Profesjonelt inntrykk

De tre hevdet i retten at narkotikasalget nærmest var guttestreker som kom ut av kontroll, men Oslo tingrett dømte dem etter den såkalte mafiaparagrafen.

Retten var enig med påtalemyndigheten og politiet at det dreide seg om godt organisert narkotikakriminalitet:

«Retten har etter bevisføringen ikke inntrykk av at virksomheten ble drevet av amatører. Tvert imot, på grunn av høy IT-kompetanse gir virksomheten et meget profesjonelt inntrykk», skriver tingretten i dommen.

Retten viser blant annet til at de tiltalte la stor vekt på å skjule spor etter virksomheten.

Solgte for millioner

«Retten legger til grunn etter bevisene i saken at hensikten med virksomheten fremstår ene og alene å være profitt», heter det i dommen.

Ifølge dommen har de tre tiltalte solgt 23,9 kilo hasj, 2,4 kilo marihuana, 296 gram amfetamin/metamfetamin, 205 gram kokain i tillegg til mindre mengder MDMA-pulver, narkotisk sopp og Valium-tabletter.

De tiltalte er dømt til inndraging av store pengesummer, tilsammen flere millioner kroner.

Det såkalte mørke nettet er kun tilgjengelig gjennom spesielle nettlesere. Kommunikasjonen er kryptert og betalingen foregår vanligvis med bitcoins – en digital valuta som er vanskelig å spore.

Nye metoder

– Gjennom etterforskningen har vi lært oss mange nye metoder. Disse metodene vil vi få stor nytte av i saker i fremtiden, enten det gjelder salg av narkotika, våpen, eller overgrepsmateriale av barn, som omsettes ved hjelp av anonymiseringsnettverk som det mørke nettet, sier politiadvokat i Kripos, Richard Beck Pedersen i en pressemelding.

Det blir stadig vanligere blant kriminelle å bruke det mørke nettet til å handle narkotika, våpen, falske identitetsdokumenter, kompromitterte kredittkort, stjålne varer og seksuelle overgrepsbilder av barn.

Les mer om

  1. Narkotika
  2. Digital valuta
  3. Kripos
  4. Etterforskning