Flere værskader på Østlandet etter snøvær

Store mengder snø har forårsaket bilulykker og togforsinkelser på Østlandet. På Raufoss kollapset en boblehall på grunn av snømengden.

Snø og slapseføret på riksvei 3 i Østerdalen ved Rena. Vinteren har kommet på innlandet i Sør-Norge

Statens vegvesen melder om snø og dårlige kjøreforhold flere steder i landet og ber folk bruke riktig dekkutrustning og kjøre forsiktig.

– For det meste bart og vått på hovedveiene. Fortsatt noe snøslaps. Brøyting og salting pågår. Kjør forsiktig, tvitrer Vegtrafikksentralen Øst klokken 6.15 onsdag morgen.

Ifølge NRK er over 12.000 strømløse i Hedmark og Oppland etter stort snøfall på kort tid. Spesielt vestsiden av Mjøsa fra Gjøvik og nordover er rammet, i tillegg til Ringsaker og Rena-området.

Gjøvikbanen stengt

Gjøvikbanen er stengt mellom Gjøvik og Jaren etter at et tre falt over jernbanesporet ved Reinsvoll og skadd kontaktledningen.

– Vi vet ikke hvor lenge Gjøvikbanen vil være stengt. Et tog må fjernes fra sporene før vi kan begynne med opprydningen, sier medievakt Linda-Theres Trondsen i Bane Nor til NTB.

NSB opplyser at de reisende må regne med forsinkelser, og det arbeides med å organisere alternativ transport.

Også bilister ble rammet av snøværet. Operasjonsleder Tor Eirik Midthaug sa til NTB klokken 3 natt til onsdag at de måtte berge flere biler som hadde kjørt av veien.

– Det har vært veldig mange trafikkuhell. Heldigvis er det så langt kun snakk om materielle skader og ingen personskader. Det er på grunn av mye snøfall og så har noen da dessverre sommerdekk.

Kollaps på Raufoss

Yr melder at det enkelte steder fra tirsdag og onsdag morgen vil kunne komme over 30 centimeter snø.

Snøværet forårsaket kollapsen av en boblehall på Raufoss natt til onsdag. Ingen personer kom til skade i hallen som hovedsakelig benyttes av Raufoss fotball. Hallen kollapset etter at det kom 10–15 centimeter med tung snø. Snøen må fjernes manuelt.

– Det var et sørgelig syn. Det gikk svært fort. Årsaken er nok det kraftige været som gikk fra snø til regn i løpet av natten, sier Raufoss fotballs daglige leder Bent Dalby til NRK.

– Vær fornuftig

Operasjonsleder Midthaug sier det virker som Hedmark har enda mer snø enn Oppland. I tillegg har flere trær falt over ende som følge av stort snøfall på kort tid.

– Vi får håpe folk er fornuftige og lar bilen stå om de ennå ikke har byttet til vinterdekk. Så får vi håpe det blir godt brøytet slik at folk kommer seg av gårde.

Politiet på Romerike har tvitret om «såpeglatte» veier, biler som kommer skliende sidelengs, og flere som har kjørt av veien.

Det er ventet mye nedbør, mellom 30 og 45 mm tirsdag til onsdag. Flere områder er det fare for overvann.

Snø og regn

Allerede tirsdag opplevde Tryvann snøfall, men håper du på gode skiforhold i Oslo-området, må du nok vente en stund.

– Nei, det er bare å glemme skiforhold nå. Vi forventer snø nord for Oslo over 5 til 900 meter over havet. Grunnen til dette er fordi snøgrensen gradvis vil stige. De stedene som vil være garantert snø er nord for Lillehammer.

– Hva med områdene sør for Lillehammer?

– Fra Lillehammer og sørover vil det starte som snø og gradvis gå over til nedbør. Selv på Norefjell hvor det er forventet at mye av nedbøren vil komme som snø, vil det gå over til regn.

Det er allerede snø i fjellet i Sør-Norge, utover tirsdag ettermiddag og kveld vil det også komme snø i lavlandet.

Løypemaskinene er i gang flere steder

Snøfallet natt til tirsdag har ført til at løypebas Jo Stenersen og resten av preppegjengen i Hafjell Øyer Turskiløyper har startet sesongen, melder Langrenn.com.

– Vi grunnprepper nå cirka 2 kilometer på Mosetertoppen og 12 kilometer tur/retur på Gamle Hornsjøvegen mellom Sjøseterkrysset og Hornsjøhøyfjellshotell, sier Stenersen.

Det er meldt mer snø fremover, noe som gjør at det ifølge Stenersen skal ligge til rette for godt skiføre.

Stenersen sier til Gudbrandsdølen Dagningen at det går mot ny rekord for dem.

– I fjor hadde vi den første løypa klar 1. november. Nå kommer vi trolig til å sette de første sporene i løpet av kvelden når kalenderen fortsatt viser 24. oktober, sier Stenersen.

Store mengder nedbør

Varsel om flom- og jordskredfare er oppjustert til oransje nivå i Aust-Agder, Telemark og Vestfold. Opp til 80 millimeter nedbør er ventet enkelte steder.

Det har allerede regnet en del i Agder, Telemark og Vestfold. Tirsdag ettermiddag melder Yr at det kan komme lokalt opp til 80 millimeter nedbør i Telemark og Vestfold i løpet av 24 timer frem til onsdag. Mellom 30 og 40 millimeter regn er ventet i Agder.

NVE melder at det tirsdag kveld er ventet intens nedbør opp til 10 millimeter pr. time i Telemark og Vestfold. Det er Grenland og det vestlige kystområdet av Vestfold som antas å få mest regn.

– Her forventer vi både oversvømmelser og flomvannføring på oransje nivå i mindre bekker og elver, samt overvann i tettbygde områder, skriver NVE på sine nettsider.

Etter midnatt ventes det lite eller ingen nedbør. Faren for hendelser ventes dermed å avta tirsdag kveld for de minste vassdragene og utover onsdag for de middels store vassdragene.