Norge

Mette-Marit snakket for psykisk helse

 • Mye og viktig arbeid gjenstår før vi får et virkelig inkluderende arbeidsliv, sier kronprinsesse Mette-Marit.

I sin tale på gjestebudet hos Rådet for Psykisk Helse sa kronprinsessen at statistikken også viser at stadig flere unge blir uførepensjonert på grunn av psykisk diagnose.

— Dette viser at det er mye og viktig arbeid som gjenstår før vi får et virkelig inkluderende arbeidsliv, fordi kompetanse og kunnskap ikke bare finnes hos dem som alltid har vært friske og oppegående, sa Mette-Marit.

Økt åpenhet

Den høygravide kronprinsessen, som er høy beskytter for Rådet for Psykisk Helse, hadde takket ja til å være med på gjestebudet på Kafé Celsius i Oslo sammen med representanter fra nærings- og arbeidslivet. Organisasjonen hadde invitert gjester fra arbeidsliv og næringsliv for å skape mer oppmerksomhet rundt psykisk helse på arbeidsplassen. Rådet arbeider blant annet for å skape et mer inkluderende arbeidsliv og mer åpenhet rundt psykiske problemer.

Kronprinsessen og kronprinsen inviterte selv fattige, rusmisbrukere og personer med psykiske problemer til gjestebud på Skaugum i august.

— Det er ikke mange år siden mennesker som fikk en psykisk sykdom bare skulle stues vekk. Slik er det heldigvis ikke lenger. Takket være engasjement og målrettet arbeid har det skjedd en betydelig holdningsendring, sa Mette Marit i sin tale.

Leste brev

— En meningsfylt hverdag er viktig for oss alle, og for mange betyr det å ha et arbeid å gå til. Dessverre viser statistikken at det for mennesker som har vært psykisk syke blir stadig vanskeligere å komme tilbake i jobb etter friskmelding, sa Mette-Marit.

Fabian Stang, advokat og sønn av skuespillerinne Wenche Foss, var blant de inviterte gjestene på gjestebudet. Han fortalte at han som selvstendig næringsdrivende bare måtte tilbake på jobb etter en kraftig depresjon for ti år siden.

— Man trenger ikke gjøre en dårligere jobb som jurist selv om man er deprimert. Men jeg vet ikke om kollegene mine var enige med meg. De leste iallfall brevene jeg skrev. Kanskje for å se hvor rar jeg egentlig var, smilte Stang.

Kronprinsesse Mette-Marit ankommer mandagens gjestebud på Cafe Celsius i Oslo i anledning Verdensdagen for psykisk helse.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5