Evakueres etter omfattende lyngbrann: – Det går jo kaldt nedover ryggen på én

Brannmannskaper begynner å få kontroll på lyngbrannen i Roan i Åfjord kommune. Beboere i minst 17 boliger er evakuert.

Brannmannskaper gjør seg klar for innsats på stedet.

Et lyngområde på Roan i Åfjord kommune i Trøndelag begynte å brenne lørdag. Nå har brannen spredt seg, og kommunen har besluttet evakuering.

– Nærmeste hus er 50–100 meter unna brannen. Vi vurderer å utvide evakueringen, sier overbefal Frode Lyngvær fra Fosen brann og redning til Aftenposten i 18.30-tiden lørdag.

Han anslår at brannområdet er 10–15 mål stort.

40–50 mannskaper fra brannvesenet, Sivilforsvaret og Røde Kors jobber nå på spreng for å få stanset brannen. Flere sivile bistår også.

– Akkurat nå jobber vinden litt for oss. Men topografien tilsier at den vil trekke ned mot bebyggelsen. Det er nå ganske kritisk hvorvidt vi får «tatt den», sier Lyngvær, med henvisning til brannen.

I 21.30-tiden opplyser Lyngvær til Adresseavisen at de begynner å få kontroll på brannen som er nærmest bebyggelsen.

– Det er det som er mest prekært, sier Lyngvær til avisen.

Politiet sier brannvesenet har kontroll inntil videre.

– Brann har kontroll slik brannen står seg nå, men alt er avhengig av at vinden ikke snur og blir kraftigere. Om flere innbyggere må evakueres, vil de få direkte beskjed, sier operasjonsleder Anne Birgitte Arras i en pressemelding.

Håper på det beste

Brannen skal ha startet i en fjellside, rundet fjelltoppen og spredt seg mot Hongsand i Åfjord kommune. Tettstedet ligger nede ved vannet i dalbunnen.

Steinar Kristian Eian (62) og kona er blant de evakuerte.

– Jeg står nå og ser på brannområdet. Det ser ut til å være tre områder der det brenner ganske godt. Noen ganger ser de små ut. Så kommer vinden, og da blir det adskillig størrelse på dem, sier han til Aftenposten.

Eian ble evakuert til kommunehuset i Åsfjord og regner med å tilbringe natten hos slektninger. Han håper og tror at brannvesenet får kontroll, og at huset ikke er i fare.

– Men trusselen er jo der. Det er klart at det går litt kaldt nedover ryggen når en må evakueres, sier Eian.

Strømmen er tatt i området, og nabolaget er derfor helt mørklagt.

Boligene som er evakuert fra, ligger i Myrliveien på Hongsand, i Åfjord kommune.

Totalt er det snakk om 27 personer, skriver Åsfjord kommune på sine nettsider.

Kommunen gjør også klar for å evakuere beboere i ytterligere tre veier: Jardalsvegen, Hongsandststranda og Hongsandhaugen.

Totalt er nå 17 hus evakuert. Mange har trolig også evakuert seg selv, skriver Trøndelag politidistrikt i en pressemelding lørdag kveld.