Innfører midlertidig flyforbudssone over hele Indre Oslofjord når USS Gerald R. Ford kommer på besøk

Frister det å ta dronen for å inspisere verdens største krigsskip på nært hold? Det kan være en dårlig idé.

Den blå sirkelen viser den midlertidige flyforbudssonen som er innført over hele indre Oslofjord.

Fra onsdag innføres det en midlertidig flyforbudssone over hele Indre Oslofjord. Det viser Avinors droneprogram Ninox Drone.

Den blå sirkelen på kartet viser området det gjelder. Der blir det forbudt å fly droner og fly nærmere enn 0,5 nautiske mil, rundt 900 meter, fra militære farkoster.

Forbudet vil gjelde opp til 3000 fots høyde. Altså rundt 1000 meter.

Derfor vil dette i praksis ikke gjelde rutefly som vanligvis flyr på 30.000 fots høyde. Det vil derimot gjelde blant annet droner og småfly.

Forbudet trer i kraft ved midnatt natt til onsdag. Det skal vare i seks dager, frem til midnatt natt til tirsdag.

Det skjer samtidig som gigantiske USS Gerald R. Ford er på Oslo-besøk. Med sine 333 meter i lengde er dette verdens største krigsskip. Det vil seile opp Oslofjorden og inn mot hovedstaden. Der skal det være gjennom helgen.

Les også

Oslo får besøk av gigantiske USS Gerald R. Ford

Tydelig beskjed fra Forsvaret

Overtredelse kan bli anmeldt til politiet. Det sier talsperson for Forsvaret, oberstløytnant Vegard Finberg, til Aftenposten.

– Det blir innført en del sikkerhetsavstander i forbindelse med besøket som vil gjelde for land, luft og sjø, sier Finberg.

– Det er en klar oppfordring fra Forsvaret om å respektere reglene og forbudene som innføres i forbindelse med et slikt flåtebesøk, føyer han til.

– Svært alvorlig

Også kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet, Anders Lilan, understreker at det er viktig at forbudene overholdes.

– Militære flyforbudssoner er strenge og ment for å beskytte viktige militære anlegg, operasjoner eller øvelser. Inntrengning i disse flyforbudssonene, som andre flyforbudssoner, er svært alvorlig, understreker han.

Liland forteller at brudd kan straffes med bøter eller tiltale.

– Det er droneoperatører sitt ansvar å holde seg oppdatert og følge med på gjeldende lover og regler for der flyoperasjonen skal gjennomføres, føyer han til.

I en tidligere versjon av denne saken kunne man få inntrykk av at flyforbudet gjaldt alle høyder, men det gjelder altså kun høyder under 3000 fot.