Norge

Små "tenåringer" - men bare utenpå

"Elvisene" i 11-års alderen prøver å ligne fjortisene og de ser ut som små tenåringer - men det er utenpå.

  • Forf>

Dagens unge jenter på 10-12 år ligner til forveksling små tenåringer, med sine hoftebukser, bare navler og ettersittende hettegensere. Det er ikke for ingenting at "elvis"-begrepet har oppstått: 11-åringene er midt mellom barn og ungdom, en yngre utgave av fjortisene. Ansporet av en aggressiv reklame— og moteindustri begynner mange jenter å eksperimentere med sminke, moter og mime til popmusikk allerede fra åtte-års-alderen. De chatter på Internett, bruker mobiltelefon flittig og snakker om kjærestene sine, akkurat som fjortisene de gjerne vil ligne på. Men hva med den ekte puberteten, da? Henger biologien med i racet som gjør at barn tilsynelatende blir ungdom lenge før tiden?Mange tror at alderen for den første menstruasjonen er synkende. Men slik er det ikke. Ekspertene avfeier at puberteten kommer tidligere enn før. Biologien lar seg ikke lure av en mote- og reklameindustri som gjør at barna ser ut som sexy pubertetsjenter tidlig - altfor tidlig, vil mange mene. De fleste norske jenter får sin første menstruasjon når de er 13, og slik har det vært i over 50 år.

Trenden stoppet opp

— USA har satt ned grensen for diagnosen "for tidlig pubertet" fra 8 til 7 år. I Europa finnes ingen studier som bekrefter at jenter får menstruasjon tidligere enn før, sier lege Lars Krogvold ved Endokrinologisk seksjon, Barnemedisinsk avdeling på Ullevål universitetssykehus. - Kriteriene vi bruker for "for tidlig pubertet" er derfor fremdeles 8 år for begynnende brystutvikling, og ni år for menstruasjon. En nederlandsk studie som ble publisert i 2001, viser at de fleste jenter fremdeles er litt over 13 år når de får sin første menstruasjon. Den historiske trenden i retning stadig tidligere pubertet, har stoppet opp, og forskerne har ikke sett noen forandring fra 1980 til 2000. Det er ingen grunn til å tro at det er annerledes i Norge.Men en liten gruppe vil alltid komme tidligere i puberteten enn andre: tre prosent av jentene vil få menstruasjon i 11-års alder, 10 prosent ved 12- års alder og de fleste - 50 prosent - har fått den ved 13 år. Når jentene er blitt 14, vil åtte av ti ha fått mensen. Jenter som er overvektige går gjerne tidligere i pubertet enn de med normalvekt.

Mange engster seg

— Vi har hatt foreldre her som har ønsket å utsette puberteten hos jenter i 10-års-alderen av psykologiske grunner. Så unge jenter med utviklede bryster og et utseende som ellers følger med puberteten, blir jo ofte tatt for å være eldre enn de er. Dét kan være vanskelig å takle for en tiåring, sier han. De som viser tegn til å få svært tidlig pubertet, kan få den utsatt ved hormonbehandling med sprøyter. Men vanligvis er det ingen grunn til å utsette en pubertet som kommer litt tidligere enn vanlig. Å få menstruasjon i tiårs-alderen behøver heller ikke ha noe å si for slutthøyden. Ikke desto mindre er det mange foreldre som engster seg for barna sine når det gjelder vekst og pubertet. Krogvold mener det er flere som bekymrer seg for om alt er normalt nå enn før. - Mange kommer hit med lange jenter og korte gutter, og lurer på hvor høye de kommer til å bli. Det er tydelig at vi lever i et samfunn der det legges stor vekt på å ha et godt utseende. Noen tror vi kan gi veksthormon for å gjøre barn høyere, men veksthormon gir vi bare til dem som mangler dette hormonet.

  1. Les også

    Gøy å shoppe, men sport er best

  2. Les også

    Ettertraktet målgruppe for merkevareprodusenter

Les mer om

  1. Helse