Norge

PST får kritikk i ambassade-saken

Stortingets EOS-utvalg kritiserer PST for ikke å ha informert Justisdepartementet og utvalget om sikkerhetsarbeidet ved USAs ambassade.

Janne Kristiansen er sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Nå får PST kritikk av Stortingets EOS-utvalg etter den såkalt ambassade-saken.

Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings— og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) kritiserer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for manglende orientering til departementet og EOS-utvalget om sin kjennskap om sikkerhetsarbeidet ved den amerikanske ambassaden i Oslo i 2006 og 2007.

Utvalget presiserer at informasjonen PST satt på var av en slik karakter at det forelå en plikt til å rapportere til Justisdepartementet.

Bakgrunnen for saken er TV2s avsløring av den amerikanske ambassades overvåking av norske statsborgere. En egen enhet (SDU) opererte utenfor USAs ambassades område og besto av blant annet tidligere norske politifolk.

Enheten skal ha samlet informasjon om nordmenn og samlet dette i en amerikansk antiterror database kalt SIMAS.

SDU-enheten i Oslo skal ha samlet informasjon om personer som kan tenkes å være en trussel mot ambassaden, og lagret informasjonen i sentrale registre.

Flere tidligere tjenestemenn i Politiets overvåkningstjeneste (POT) var tilknyttet enheten. Ledelsen i justisdepartementet, UD og politiet hevder alle at de var ukjent med begrepet SDU før TV 2s avsløring i fjor høst.

Jørn Holme, som leder PST i perioden 2006-2007, ønsker ikke å kommentere opplysningene overfor Aftenposten.no.

Les også

  1. PST fikk informasjon om SDU allerede i 2006

  2. Støre: - Burde vi vært informert? Ja.