Togreise med hvit linduk
Autentisk togopplevelse. Med restaurant og linduker i gamle, gode 1.klassevogner fra 1960-tallet. Slik lyder reklamen for det Blå Tåget i Sverige.
I Norge forsvant damask-dukene og porselen og de klassiske restaurantvognene på Bergensbanen midt på 1990-tallet. I dag har linjer som Bergensbanen, Dovrebanen og Sørlandsbanen kafevogner med bord, men det serveres ikke ved bordene.
I Sverige spiller flere selskaper som konkurrerer med SJ om togpassasjerer i Sverige på nostalgi. Franskeide Veolia har kjøpt opp eldre vogner og pusset dem opp.
Men ingen har gått så langt som Skandinaviska jernbanor og deres Blå Tåg.
Mellom Uppsala og Göteborg, via Stockholm, har det Blå Tåget trillet siden desember 2011. Det triller ikke fort som de raskeste SJ-togene. Men det triller med stil.
Dette er ikke et chartertog, noe det ellers er et betydelig marked for i Sverige, spesielt vinterstid. Dette er et tog som går i rute.
Riktignok bare fra torsdag til søndag, og til sentralstasjonen i Stockholm bare på lørdager og søndager. Til gjengjeld har altså restaurantvognen linduker på bordet, og i tillegg finnes en vogn med pianobar.
«Luksuriøst tog»
"Vi markedsfører oss som et luksøriøst tog som bruker lenger tid på reisen, men som i stedet tilbyr høyere komfort og luksus enn normale tog," som det heter i reklamen.
Maten tilberedes so gar i et eget kjøkken om bord.
Ifølge administrerende direktør Måns Staffan Bolin hadde selskapet en trang start. Men ettersom folk har oppdaget det Blå Tåget har man kommet i siget.
Ifølge markedsansvarlig Tarja Fischer er det mange kunder som går igjen.
— Det er mange som endrer på møtene sine for å få det til å passe med våre togtider, sier hun.
Og slipper markedsføreren i seg løs:
Lite passasjerer i starten
— En del av passasjerene blir helt lyriske når de ser disse vognene. De husker da de reiste med vognene i sin barndom, med foreldrene. Unge mennesker opplever dette som årgangstogreiser. De befinner seg ellers i sin digitale verden får gode opplevelser her. De tror at vognene stammer fra 1940-tallet.
— I starten manglet passasjerene. Nå er vi ofte utsolgt. For en følelse!, sier Fischer.