Dette er spørsmålene som VG-rapporten må svare på

Rapporten etter den interne VG-granskningen lar vente på seg. Her er spørsmålene som må besvares.

Den mye omtalte videoen ble tatt opp på Bar Vulkan, som ligger ved Mathallen og Akerselva øst i Oslo sentrum.

VGs nyhetsredaktør, Tora Bakke Håndlykken, leder arbeidet med den interne granskningen.

Rapporten er en evaluering av VGs håndtering før, under og etter publisering av saken om videoen av Trond Giske som danser med en ung kvinne på Bar Vulkan i Oslo.

Den unge kvinnen, identifisert som Sofie (27) av TV 2, mente hun var blitt feilsitert av VG.

Det omdiskuterte sitatet som utløste presseskandalen, var følgende:

– Vi danset og hadde det hyggelig, så ble det litt mye, så jeg og venninnen min dro derfra, ble hun sitert på i den første saken.

Sofie har bedt både journalisten og VGs sjefredaktør Gard Steiro om å fjerne delen av sitatet som handlet om at «det ble litt mye».

Steiro har vedgått at det at kvinnen reagerte på hendelsen, var et premiss for saken.

Fire timer etter at VG publiserte den første artikkelen sin om den mye omtale bar-videoen, ringte sjefredaktøren til Sofie. Samtalen varte i 17 minutter, viser Sofies telefonlogg, som TV 2 har sett.

Hvem visste hva, og når visste de det? I påvente av offentliggjøringen av granskingen: Her er spørsmål som må besvares i rapporten.

Les også

BAKGRUNN: Kvinnen som danset med Giske, på barvideo: – Jeg sa til VG at jeg ikke ønsket å medvirke i saken


  1. Hva ble sagt i møtet mellom Sofie (27) og journalist Lars Joakim Skarvøy på McDonald’s, og hvilke avtaler ble gjort mellom journalisten og henne om sitater og publisering?
  2. Når og hvordan fikk VG vite om bekymringsmeldingen som Fagforbundet sendte inn til Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng?
  3. Da politisk redaktør i VG, Hanne Skartveit, i Debatten på NRK sa at sitatet var korrekt: Visste hun da om innholdet i dialogen journalisten og sjefredaktøren i VG hadde hatt med Sofie i forkant?
  4. Hvilke undersøkelser ble satt i gang i VG, da NRK kort tid etter publisering kom med en helt annen versjon fra Sofie og hennes venninne?
  5. Fikk VGs sjefredaktør eller andre i ledelsen viderebrakt SMSen der Sofie noen timer etter publisering (kl. 23.16) ba om å trekke deler av sitt sitat? (Gjengitt hos TV 2)
  6. Hvorfor endret ikke VG dette sitatet før TV2 kom med sin sak en måned i etterkant?
  7. Hvorfor fikk Skarvøy fortsette å jobbe med politisk journalistikk, for eksempel dekning av Wara-hendelsene og Venstres landsmøte, helt frem til TV 2 kom med sin sak, men ble tatt av etter dette? Hva var de nye opplysningene som ble utslagsgivende i VG?
  8. Handler denne saken mest om en enkeltjournalist eller om sjefredaktørens rolle og hele VGs troverdighet?
  9. Hvilke konsekvenser skal denne saken få for journalist Lars Joakim Skarvøy, sjefredaktør Gard Steiro og VGs politiske journalistikk?