Fikk du med deg dette?

Det er lite som slår en måneformørkelse i solnedgang.

  • Martin Skjæraasen

I ettermiddag, midt i julerushet, midt i Nobelprisutdelingen, forsvant månen sakte fra himmelen. Mellom klokken tre og fire var det bare en rødlig ring igjen.

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard så den totale måneformørkelsen fra et utkikkspunkt ved Rikshospitalet i Oslo.

— Jeg fikk ikke med meg hele formørkelsen. Men jeg fikk med meg den siste fasen, da månen beveget seg ut av totaliteten. Jeg tenkte bare: Wow! Det var et helt rått skue, forteller han.

Brutt sollys

I en total måneformørkelse går jorden mellom solen og månen og kaster en skygge over månens overflate. Noe lys slipper imidlertid igjennom, men dette blir brutt i og farget av jordens atmosfære.

Fra jorden vil dette sollyset kunne ses som en ring rundt månen, og denne ringen befinner seg der hvor det er soloppgang eller -nedgang på jorden.

Fargen på ringen bestemmes av forholdene i atmosfæren. Er den forurenset, blir ringen grå og blass. er atmosfæren ren, som her i nord, blir den rødlig.

- Det var fint å tenke på at det var solnedgangen over Norge som gjorde måneformørkelsen så flott, sier Røed Ødegaard.

Historisk begivenhet

Gikk du glipp av formørkelsen, må du vente fire år til neste gang. I mellomtiden kan du imidlertid få med deg en «historisk begivenhet» på himmelhvelvingen.

- 6. juni 2012 passerer nemlig Venus solen. Neste gang er i 2117. Du må være optimist om du tror du skal få med deg den, konkluderer Røed Ødegaard.

astroevents.no kan du lese hvorfor Venuspassasjen er så spesielt.

I dag forsvant månen gradvis fra himmelen.