Norge

Sterkt hat mot Ap tolket som psykose

Når psykiaterne skal begrunne hvorfor de mener at Anders Behring Breivik er paranoid schizofren, henviser de blant annet til hans ekstreme uttalelser om Ap.
 • Andreas Bakke Foss
  Journalist
 • Per Anders Johansen
  Aftenpostens Moskva-korrespondent
 • Anders Behring Breiviks virkelighetsoppfatninger deles av et sosialt fellesskap av tusenvis av mennesker, sier terrorekspert Tore Bjørgo.

Anders Behring Breivik sa til psykiaterne at han var "truet på livet av Arbeiderpartiets politikk". — En psykotisk vrangforestilling, konkluderte de sakkyndige.

— Anders Behring Breiviks virkelighetsoppfatninger deles av et sosialt fellesskap av tusenvis av mennesker, sier terrorekspert Tore Bjørgo

— Sentrale talsmenn for den norske anti-innvandringsbevegelsen på 1980- og 1990-tallet fremsatte en rekke uttalelser som ligner sterkt på de utsagnene som rettspsykiaterne i Breiviks tilfelle fortolket som bisarre vrangforestillinger og uttrykk for psykose, sier en av Norges fremste eksperter på ekstremister, professor Tore Bjørgo ved Politihøgskolen.

Tidligere har det kommet frem at Behring Breivik uttrykte et dypt hat mot Arbeiderpartiet, og at Ap- og AUF-politikere var hans direkte mål under terrorangrepene.

Bisarre vrangforestillinger

Når psykiaterne skal begrunne hvorfor de mener han er paranoid schizofren, henviser de blant annet til hans ekstreme uttalelser om Ap.

"Observanden scoret inkluderende på spørsmål om forfølgelsesvrangforestillinger da han mener seg truet på livet av Arbeiderpartiets politikk", skriver de sakkyndige i erklæringen. Dette betegnes som en vrangforestilling på linje med å tro "at det norske folk er i ferd med å bli voldtatt og drept", og at Behring Breivik "er kommandør i en pågående borgerkrig".

"Symptomene vurderes som bisarre vrangforestillinger", skriver psykiaterne.

Vurderingene har utløst en debatt om hvor grensen går mellom ekstreme politiske meninger og symptomer på en psykiatrisk diagnose.

I en kronikk i Aftenposten i dag kommer Bjørgo med flere kritiske kommentarer til den psykiatriske begrunnelsen.

— Disse virkelighetsoppfatningene deles av et sosialt fellesskap som består av tusenvis av mennesker. Sett utenfra fremstår denne forestillingsverdenen som fullstendig forrykt, sier Bjørgo.

- Faglige briller

— Dette er avhengig av observatørens utgangspunkt og faglige briller. Det kan godt være at det du siterer er vanlig tankegang i en ideologisk subkultur, og dermed hverken bisart eller for så vidt vrangforestillinger. En statsviter ville kanskje kunne si noe om dette, sier psykiater Arne Thorvik.

Han er en av to eksperter Aftenposten har spurt om å lese de sakkyndiges rapport, og som mandag pekte på flere svakheter i den.

Les også

 1. Med monopol på vrangforestillinger

 2. Oslo tingrett krever svar om psykiateres habilitet

 3. Opphever ikke taushetsplikten

 4. - Ville provosere rettspsykiaterne med ekstreme uttalelser

 5. Eksperter tviler på grunnlaget for Behring Breiviks diagnose

 6. De utilregnelige