Sarah (16) bruker allerede munnbind på trikken. Hun er bekymret for å dra med seg smitten til hjembyen.
Munnbindkampanje, hjemmekontor og innsnevret alkoholservering. Helsemyndighetene trykker på bremsen til høstens gjenåpning av Norge.
I løpet av koronapandemien har regjeringer i flere land anbefalt befolkningen å bruke munnbind. Hittil har norske helsemyndigheter ikke lagt føringer for hvorvidt nordmenn burde ta i bruk maskene eller ei. Det endrer seg trolig snart:
– Folk må være forberedt på at det kan komme en anbefaling om å bruke munnbind på offentlig transport i rushtiden, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
Anbefalingen kan komme innen 14. august. Det ble kjent på regjeringens ukentlige pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.
Positiv til anbefalingene
Allerede før helgen sa Folkehelseinstituttet (FHI) at det kan bli aktuelt å anbefale bruk av munnbind i Norge. Det førte til både prishopp og salgsøkning.
Hos Vitus Apotek økte salget av munnbind med 85 prosent fra juni til juli. På kjedens filial ved Jernbanetorget er Galina Dyrnes en av dem som står i kø for å kjøpe.
Som pedagogisk leder i en barnehage i Oslo bruker hun kollektivtransport for å komme seg til og fra jobb. Dyrnes har forberedt seg ved å se på videoer for å bruke munnbindene riktig.
– Jeg bruker munnbind for å bidra til å redusere smitten. Jeg synes det er positivt om myndighetene kommer med en generell anbefaling, sier hun.
Slik bruker du, og slik bruker du ikke, et munnbind
Vanskelig å holde meteren
Anbefalingen fra myndighetene blir ikke et påbud. Likevel var beskjeden fra Høie tydelig:
– Meteren beskytter betydelig bedre enn munnbind. Men vi må ta innover oss at det er situasjoner der det er vanskelig å holde på meteren, sa Høie.
Han ber folk forberede seg på at anbefalingen kan komme i løpet av kort tid. Årsaken til at rådet ikke innføres nå, er at helsemyndighetene må forberede seg. Det innebærer at kampanjer om riktig bruk må på plass, i tillegg må det sikres at nok munnbind er tilgjengelig.
Anbefalingen vil trolig gjelde på offentlig transport i rushtiden, opplyser Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).
– Vil ikke ta noen sjanser
Det var få som hadde tatt anbefaling på forskudd i kollektivtrafikken fredag ettermiddag.
Venninnene Lina Haugen (17) og Sarah Skjelbred (16) er på besøk fra Skien for å besøke en venninne. De har begge med seg munnbind, og Skjelbred beholdt munnbindet på under trikketuren i Oslo sentrum.
Også på butikken opplevde de det som tryggest å beskytte seg mot en eventuell smitte.
– Jeg vil ikke ta noen sjanser. Det er ikke så mye smitte i Skien som her, derfor vil jeg unngå å dra med meg smitte tilbake til hjembyen, sier hun.
Haugen er enig.
– Jeg håper det blir normalisert med munnbind etter hvert. Så bør myndighetene gjøre det lett tilgjengelig for alle, slik at alle har tilgang til rimelig beskyttelse, sier hun.
Anbefaler munnbind for reisende
Samtidig kommer FHI med en tydelig beskjed til de på reisefot:
Personer som reiser fra røde land anbefales nå å bruke munnbind ved hjemreise, ifølge en pressemelding.
– Dette innebærer for de aller fleste at de beholder munnbindet på når de tar for eksempel buss eller tog hjem fra flyplassen. Slik sett er det et tiltak som kan bidra til å unngå smitte under transport til stedet de går i karantene, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI.
Personer som ankommer Norge fra røde land, skal være ti dager i karantene i hjemmet eller annet egnet oppholdssted. Noen av dem kjører egen bil fra flyplassen til hjemmet, men andre bruker kollektivtrafikk.
Sistnevnte kan være problematisk ettersom disse reisende har større risiko for smitte. Derfor anbefaler FHI at personene beholder munnbindet på til de er på plass der de skal oppholde seg i karantenetiden.
Økt smitte fra utlandet
Etter endringen i karantenebestemmelsene for innreise den 15. juli, har det vært en økning i antall tilfeller som er smittet i utlandet. Det kom frem i FHIs siste ukesrapport.
– Vi ser at de fleste som er smittet i utlandet, er smittet i «røde land», sier Vold.
I alt er 67 registrert smittet i utlandet de siste to ukene, av disse er 52 smittet i «røde land» og 15 i «grønne land». De mest vanlige smittestedene utenlands var Kosovo (15), Spania (8), Sverige (8), Danmark (7), Serbia (7) og Romania (6).
FHI jobber også nå med å få på plass felles råd for bruk av munnbind i de nordiske landene, opplyser Vold.
Usikker på hvordan du egentlig skal bruke et munnbind? Få oversikt med FHIs illustrasjoner her.
Setter gjenåpningen på vent
På pressekonferansen kom det også frem at regjeringen vil «bremse ned» gjenåpningen av landet.
Dette innebærer at:
- Arrangementer med over 200 mennesker er fremdeles ikke tillatt
- Fra og med lørdag 7.august er det ikke lov å servere alkohol på utesteder etter klokken 24
- Hjemmekontor oppfordres
- Alle som har mulighet til det, oppfordres til å sykle eller gå til jobb
Bakgrunnen for innstrammingene er økende sporadiske tilfeller av koronasmitte den siste tiden. De siste to dagen har 102 nye smittetilfeller blitt meldt, mot 194 i hele forrige uke.
– Det er fremdeles lite smitte i Norge. Men økningen vi ser akkurat nå er urovekkende, sa Høie på pressekonferansen.
28 av de nyeste smittetilfellene er knyttet til ti fester i Oslo-vest i helgen. Noen av disse har også spredt seg til Bergen, og totalt må 150 av festdeltagerne spores opp.
– Det er mye smitte nå i miljøer blant unge voksne. Blant annet fra bryllup og fester. Hvis det vedvarer og dere ser at denne typen samspill genererer mer smitte, er det noe helsemyndighetene kan gjøre?
–Ja, vi kan stramme inn igjen på arrangementsstørrelser og gruppestørrelser, sier Høie til Aftenposten.
– Er det noe dere vurderer nå?
– Det er ikke noe vi har på blokken nå, fordi vi gjør disse bremsene og jeg tror befolkningen når tar inn over seg alvoret. Jeg håper det skal virke godt nok og at vi ikke kommer i en situasjon hvor vi må endre dette igjen. Mange har planlagt bryllup og arrangementer ut ifra det som er dagens regler. Så jeg håper vi slipper det, men vi kan ikke utelukke det.