Norge

Legeforeningen bekymret for at influensavaksinen ikke går til de som trenger det mest

Nå kan man få influensavaksine på apoteket uten å gå innom legen. Legeforeningen er bekymret for at det kan gi mangel på vaksiner til de som trenger det mest.

I år kan man få satt influensavaksine på apoteket. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

  • NTB - Hege Tannæs-Fjeld

– Det er viktig å få opp dekningsgraden for influensavaksinen. Dette vil være spesielt viktig nå når vi er midt i en pandemi. Dette gjør det enklere for folk å få satt influensavaksinen, sier Høyres helsepolitiske talsperson Sveinung Stensland til NRK.

Han viser til at et kraftig influensautbrudd på toppen av koronautbruddet vil være krevende å håndtere både for helsetjenesten og arbeidsplasser.

Leder for Norsk forening for allmennmedisin, Marte Kvittum Tangen, er kritisk og mener denne endringen legger opp til omfattende vaksinering også utenom de som er i risikogrupper.

De som trenger det mest

– Det er riktig at det er bra at mange vaksinerer seg, men det er aller viktigst at de pasientene som trenger det mest, vaksinerer seg, sier hun.

– Vi har ingen målsetting om å vaksinere hele befolkningen. Min bekymring er at de som vil oppsøke apotekene for å få satt vaksine, i utgangspunktet er de som er friske og som kan betale, fortsetter Tangen.

Hun er bekymret for konsekvensene hvis det blir mangel på vaksine.

Det er en nasjonal målsetting om at 75 prosent av personer i risikogruppene vaksinerer seg. I forrige influensasesong ble 40 prosent av disse vaksinert, ifølge NRK.

Forenklingstiltak

Stensland deler ikke denne bekymringen. Målet med vaksineendringen er å gjøre det enklere for folk, påpeker han.

– Staten har kjøpt inn masse vaksiner som distribueres til risikopasienter i utgangspunktet. Det er en liten andel som selges via apotek. Denne endringen er gjort for å få opp vaksinedekningen og for å gjøre det enklere for folk. Det er dessuten kjøpt inn betydelig flere vaksiner i år enn i fjor, sier Stensland til NTB.

Les også

  1. Ekstra viktig i år: 1,6 millioner bør vaksinere seg mot influensa, mener helsemyndighetene.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Vaksine
  4. Influensa
  5. Legeforeningen
  6. Sveinung Stensland