FHI: – Vi må regne med dødsfall i tiden som kommer

Onsdag kveld var det 489 registrerte tilfeller av smittede i Norge. – Vi forventer flere innleggelser i dagene og ukene som kommer, sier Camilla Stoltenberg fra FHI.

Helsedirektør Bjørn Guldvog, helseminister Bent Høie (H) og direktør for Folkehelseinstituttet, Camilla Stoltenberg, holdt pressekonferanse onsdag ettermiddag.

212 nye tilfeller av koronaviruset er blitt oppdaget i Norge det siste døgnet. Ti smittede er innlagt på sykehus.

– Det er altså en kraftig økning i løpet av siste døgn, sa Camilla Stoltenberg fra Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse onsdag kveld. Hun tror økningen vil fortsette kraftig fremover.

Tidligere har flesteparten av de smittede kommet fra Italia. Men det siste døgnet har FHI sett en kraftig økning i smittede som kommer fra Østerrike, ifølge Stoltenberg.

FHI informerte ikke hvor i landet de nye smittede befinner seg. Fra torsdag formiddag vil rapporter om antall smittede komme daglig.

– Vi venter flere innleggelser i dagene og ukene som kommer, og etter hvert flere som trenger intensiv behandling. Vi må også regne med dødsfall i tiden som kommer, sier Stoltenberg.

De aller fleste som er smittet er enten smittet i utlandet eller vært i nærkontakt med disse.

Foregår smitte som FHI ikke har oversikt over

– Vi har også avdekket smitte i samfunnet som ikke kan spores fra utlandet. Det er en ny situasjon, sa Stoltenberg.

Det betyr at det foregår smitte i landet som FHI ikke har oversikt over.

Nå utvides kriteriene for å testes for koronasmitte, og testen er blitt en del av rutinen på stadig flere laboratorier i Norge, ifølge FHI.

Erklært som pandemi

Det er samlet rapportert om over 4200 dødstall av sykdommen som nå defineres som en pandemi av Verdens helseorganisasjon (WHO).

Gjennomsnittsalderen på de smittede i Norge er 46 år. Én tredjedel av de smittede er kvinner, to tredjedeler er menn, ifølge Stoltenberg.

Høie: – Noen av oss må akseptere å vente

Helseminister Bent Høie lovet større kapasitet på informasjonstelefonen 815 55 015. Der har mange slitt med å komme gjennom de siste dagene. Også nødtelefonen 113 har slitt med kapasiteten.

– Jeg vil igjen be innstendig om at folk ikke ringer til 113 for å stille spørsmål om denne sykdommen. De må heller ikke ringe legevakten med mindre de har behov for helsehjelp, sa Høie.

Statsråden oppfordrer til å bruke informasjonen som ligger tilgjengelig hos Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet.

Høie la til et annet viktig budskap:

– Helsepersonell er i en situasjon der de må prioritere det som er viktigst. De må prioritere de aller sykeste først. Det betyr at noen av oss andre må akseptere å vente. Det er også en del av dugnaden vi skal starte på, sa Bent Høie.

Helsedirektoratet ønsker ikke innreise fra risikoområder

Helsedirektør Bjørn Guldvog informerte også om flere tiltak.

– Vi må forberede oss på at denne situasjonen vil ta tid og bli den nye normalen. Viljen til å bidra med å hindre smittespredning er stor. Det er jeg glad for, sa Guldvog innledningsvis.

– Uansett hvor mye vi planlegger, vil vi ikke greie å forutse alle problemer. Noe må løses underveis, la han til.

Blant annet forbyr Helsedirektoratet alle innendørs arrangementer for mer enn 500 personer.

– Vi har fått tilbakemeldinger fra flere kommuner som ønsker klarere retningslinjer for hele landet. Derfor har vi innført et forbud, ikke bare et råd, mot arrangementer for over 500 personer.

Det gjelder fra onsdag og ut april i utgangspunktet.

Tidligere samme dag innførte Oslo samme tiltak. I tillegg må alle arrangementer for mer enn 100 personer søke om tillatelse i hovedstaden.

– Vi ønsker ikke innreise fra risikoområder. Nordmenn som reiser hjem til Norge, er unntatt, sa helsedirektør Guldvog.

Nå ønsker ikke Helsedirektoratet innreise fra områder med høy smitterisiko. Det vil si landene som Helsedirektoratet har gitt reiseråd om. Unntaket er de som har opphold i Norge og skal reise hjem.

– Vi vil iverksette tiltak for å hindre dette. Folk blir returnert eller satt i karantene. Vi kontakter fly, cruiseskip og annen båttrafikk slik at dette kan praktiseres, sa Guldvog.

Helsedirektoratet ber nå alle norske sykehus om å legge om driften. Det betyr blant annet at mange kirurgiske inngrep må utsettes.

Nå skal sykehusene også frigjøre kapasitet for å ta imot flere pasienter som er smittet av koronaviruset.