Norge

Antiterrorpoliti må ta rutefly

Beredskapstroppen i Oslo er avhengig av hjelp fra Forsvaret hvis den trenger transport. I verste fall må vanlige rutefly benyttes.

Stabssjef Johan Fredriksen bekrefter at Oslo-politiet har en avtale med flyselskapene i Norge. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

– Vi har en avtale med flyselskapene i Norge som gjør at vi får prioritet på ordinære rutefly, bekrefter stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt overfor Dagens Næringsliv.

Beredskapstroppen i Oslo utgjør politiets nasjonale innsatsstyrke, og trenger den lufttransport er det Forsvaret eller vanlige rutefly som er alternativet ettersom landets eneste politihelikopter er så fullt av overvåkingsutstyr at det i praksis bare kan frakte besetningen på tre personer.

Politihelikopteret har i løpet av året fått redusert flytiden fra 1.200 til 900 flytimer – 2,5 timer på vingene i døgnet i gjennomsnitt – og har måttet tåle flere budsjettkutt de siste årene.

I Sverige er situasjonen en helt annen. Mens det koster 44 millioner kroner i året å holde Norges eneste politihelikopter i lufta, koster det rundt 150 millioner norske kroner å holde Sveriges seks politihelikoptre i gang.

Helikoptrene i Sverige er av samme type som det som finnes i Oslo, men kan frakte små innsatsstyrker på tre-fire personer ettersom man har disponert lastekapasiteten på helikoptrene på en annen måte enn i Norge.

 1. Les også

  Politiet avviser responskritikk

 2. Les også

  Flere mener politiet kunne vært tidligere på Utøya

 3. Les også

  Politiet leter etter flere bombe-ofre

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Fem år etter 22.juli får politiets skarpskyttere lov å skyte fra politiets egne helikopter

 2. NORGE
  Publisert:

  Dette blir politiets nye helikoptre

 3. A-MAGASINET
  Publisert:

  Han drepte i tjeneste for politiets beredskapstropp. Ingen får vite hvem han er.

 4. NORGE
  Publisert:

  Det første av de nye politihelikoptrene er på plass

 5. SID
  Publisert:

  Jeg bor i Tromsø. Hvor lenge må jeg vente før jeg får hjelp?

 6. NORGE
  Publisert:

  Politiet vil ha helikopter i nord – lyser ut konkurranse til 250 millioner