Norge

Lysbakken ble advart av embetsverket

Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken overprøvde embetsverket som ikke ønsket å tildele penger til Jenteforsvaret.

Audun Lysbakken sendte i dag et nytt svar til Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, hvor han redegjør for utdeling av midler til selvforsvarskurs i skolen. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

 • Lars Inge Staveland

Han vil nå offentliggjøre alle dokumenter i saken om støtten til Jenteforsvaret.

— Jeg vil nå offentliggjøre alle dokumenter ned til minste detalj som har relevans for saken, sier Lysbakken på en pressekonferanse.

I dag ble det kjent at embetsverket gikk imot tildelingen av midler til Jenteforsvaret.

— Begrunnelsen var både skepsis til at kurset ikke var åpent for gutter. Det var også en bekymring for reaksjoner fra omgivelsene om den nære tilknytning til SU, sa Lysbakken.

Selv vurderte han det imidlertid annerledes.

— I politisk ledelse mente vi det ikke var politisk problematisk, sa Lysbakken.

Statsråden har selv bakgrunn fra SV, og Jenteforsvaret springer ut fra denne organisasjonen.

Undervurderte utspringet til SU

Nå mener han at tildelingen til Jenteforsvaret ikke burde vært gitt.

— Embetsverket ga et klokt råd som burde vært fulgt, sier han.

— Det er to vurderinger som jeg skulle gjort annerledes. Det ene er at vi ikke hadde god nok oversikt over miljøer som kunne tilby dette, og at vi burde ha en bredere tilnærming. Vi undervurderte betydningen av det utspringet det hadde i SU. Forholdet ble oppfattet for nært, og det ble grunnlag for kritiske spørsmål, sier Lysbakken.

Han har allerede innrømmet at departementet har utvist dårlig skjønn i saken.

— Nå får dere også innblikk i beslutninger vi fattet, som jeg gjerne skulle sett vi hadde gjort annerledes, sier Lysbakken.

Han har idag oversendt tre spørsmål fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

- Hvorfor kommer det først nå frem at embetsverket frarådet tildelingen, statsråd Audun Lysbakken?

— Jeg skrev i brevet mitt til Stortinget at det hadde vært ulike vurderinger i departementet. Men det er aldri sånn at en statsråd redegjør for Stortinget om hva ulike deler av departementet har ment. Statsråden har ansvar for alt.

- Men nå offentliggjør du dette likevel?

— Ja, fordi det har vært stilt så mange spørsmål ved dette. Og vi er opptatt av å vise at jeg ikke har noe imot full åpenhet på dette området. Men når jeg er veldig restriktiv med å gå ut med interne papirer, så er det fordi det kan skape forvirring rundt ansvarsforholdet i departementet. Ansvar er mitt, og mitt alene. Her har vi gjort en feil som jeg har ansvar for, sier Lysbakken.

Han mener han ikke har fått spørsmål om dette før nå.

— Om statsråden i alle saker skal begynne å fortelle om hvilke råd man får, så vil det forkludre ansvarsforholdet på en måte som ikke hadde vært klokt. Men dersom Stortinget hadde spurt om dette, så hadde jeg svart på det. Men det var aldri spørsmål om det.

- Hvorfor mente du at du og politisk ledelse var bedre skikket til å vurdere dette enn embetsverket?

— Dette er en politisk vurdering. Det handlet om ikke om hvem som er best skikket, men noen ganger er vi uenig. Det hender ofte at jeg og andre statsråder kommer til andre konklusjoner enn embetsverket. Her vurderte vi det ulikt, og denne gangen var det departementet som hadde rett.

- Du mener at din nærhet til søker ikke var et regelbrudd?

— Det var ikke et regelbrudd. Men det er et spørsmål om politisk klokskap. Regelbruddet ligger i at kunngjøringen ikke var bred nok.

- Transperancy International Norge kaller dette politisk korrupsjon?

— Det er et begrep som ikke hører hjemme i denne diskusjonen i det hele tatt. Jeg synes det er veldig spesielt å ta et slikt begrep inn i dette. Pengene ble brukt i grensesetting i skolen. Hverken jeg eller partiet har hatt noen gevinst i å bevilge disse pengene, sier Lysbakken.

Har beklaget saken

Det er andre gang statsråden må redegjøre for komiteen om hvordan 500. 000 kroner ble utdelt til selvforsvarskurs i skolen. Lysbakken har tidligere erkjent at reglene ble brutt i tildelingen, og beklaget saken.

I pressemeldingen fra departementet skriver Lysbakken:

"Vi mener det faglige innholdet i hva Jenteforsvaret kunne tilby var innenfor den rammen vi ønsket oss. Likevel ser jeg at vi undervurderte betydningen av Jenteforsvarets utspring i SU, slik embetsverket pekte på," skriver Lysbakken.

Les også

- Fremstår som SU har brukt Lysbakkens departement som sin private lommebok

Komiteen ville blant annet vite hvordan Lysbakken skal forsikre seg om at informasjon fra departementet om behandling av forvaltningssaker samsvarer med fakta, og viser til at statssekretær Henriette Westlin opplyste at utdelingen foregikk etter normal praksis – noe Lysbakken har tilbakevist.

Les også

Åtte e-poster mellom departement og SU ble holdt hemmelig

Som Dagbladet har tidligere skrevet ble ikke pengene lyst ut, men bare to organisasjoner kjente til utdelingen. De samme to organisasjonene mottok pengene, og en av dem, Jenteforsvaret, var på søkertidspunktet en underorganisasjon av Sosialistisk Ungdom.

Dagbladet har også avdekket at det gikk flere e-poster fra ledelsen i SU til statssekretærene i departementet, Henriette Westhrin og Kirsti Bergstø, som også har vært i ledelsen av ungdomspartiet, om tildelingen.

 1. Les også

  Ber om nye svar fra Lysbakken

 2. Les også

  Hemmelig e-post mellom SU og departementet

Relevante artikler

 1. DEBATT
  Publisert:

  Regjeringen har en rettslig plikt til å utlevere sine interne dokumenter til Stortinget

 2. POLITIKK
  Publisert:

  De ubesvarte spørsmålene som kan felle statsråden

 3. POLITIKK
  Publisert:

  Kritiserer at Erna Solberg ikke orienterer Stortinget før hun offentliggjør koronatiltakene tirsdag

 4. NORGE
  Publisert:

  Arbeiderpartiet mener forsvarsministeren med overlegg tilslører fakta i kampflysaken

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Regjeringspartiene frikjenner Hauglie for trygdeskandalen

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Sp, SV og Ap ber stortingspresidenten trekke seg.