Norge

Hun mener hun ble syk av boligen. Nå har hun ikke noe sted å bo.

Allerede første natten merket kvinnen at noe var galt med luften i leiligheten. Siden har hun kjempet for å få kjøpet hevet.

57-åringen blir dårlig hver gang hun går inn i leiligheten, som nå står tom. Hun sliter med å finne seg et sted å bo mens hun venter på at saken hennes skal bli avklart.
  • Camlla Aadland

I mars kjøpte den 57 år gamle kvinnen seg leilighet på Laksevåg i Bergen. Men hun merket fort at noe var galt.

— Jeg fikk svimlebyger og pusteproblemer. Jeg prøvde å legge meg på sofaen, men det hjalp ikke, forteller kvinnen, som ønsker å være anonym.

Hun ble raskt overbevist om at det måtte være noe med luften i leiligheten som gjorde henne syk.

— Jeg flyktet langt ut på landet. Jeg orket bare ikke å være i leiligheten mer, sier hun til bt.no.

Får ikke leid noe

57-åringen har tidligere bodd i en leilighet med fukt og sopp, og hun kjente igjen symptomene. Dermed startet kampen for å få omgjort kjøpet. I mellomtiden har hun slitt med å finne seg et nytt sted å bo.

— Ingen vil ha en 57 år gammel kvinne, det er studentene som får alt, sier hun.

I et halvt år har hun flyttet fra sted til sted, sovet noen netter her og noen netter der. Alt hun ønsker er å finne seg et greit sted å bo.

— Alt virket fint på visning. Men da var det luftet godt, sier hun.

Følg Aftenposten Bolig på Facebook.

Advokaten fikk hodepine

Etter at hun flyttet inn, begynte hun å kjenne den dårlige lukten i leiligheten.

Hver gang hun har vært innom leiligheten i ettertid, har hun fått utslett. Hun blir dårlig når hun er der mer enn en time og mye bedre så snart hun kommer seg bort fra leiligheten.

Les også

Vedovnen din kan slippe ut helsefarlige avgasser

Også advokaten hennes og Pål Ivarsøy, som er sakkyndig hos Cytox, har reagert på luften i leiligheten.— Vi var her i mindre enn to timer, og begge hadde hodepine etterpå, forteller advokat Kai Inge Gavle.

Cytox er et selskap som blant annet leverer fukt- og byggteknisk konsulentbistand, i tillegg til sopp- og råteskadereparasjoner og muggsoppsanering.

Fukt og mugg

Rapporten fra Cytox slo fast at det er fukt i vegger og mugg i luften.

— I tillegg til lukt, er det funnet en anselig mengde muggsopp som i seg selv kan skape helseeffekter. Det er også fuktskade i leiligheten, sier Ivarsøy.

Les også

- Fukt i huset like farlig som passiv røyking

Hans konklusjon er at leiligheten er ubeboelig for 57-åringen som har kjøpt den.Han bekrefter at han selv fikk en reaksjon første gangen han var på befaring i leiligheten.

— Jeg reagerte umiddelbart med en hodepine som ble verre mens jeg var der. Jeg har opplevd lignende tidligere, og slike reaksjoner indikerer ofte at det er noe i veien med inneklimaet, sier han.

Ivarsøy har laget to ulike rapporter om inneklimaet i leiligheten.

Stevnet for retten

Gavle er overbevist om at de tidligere eierne må ha kjent til problemene med leiligheten. Han har nå stevnet dem for retten, i håp om å få hevet kjøpet.

— Selger har ikke opplyst om fuktproblemer. Jeg har sporet opp forrige leietager, som avsluttet leieforholdet på grunn av fukt og sopp som hadde spredd seg, forteller han.

Han tror årsaken til fukten er endring på en eldre drenering.

— Det er en bod bak veggen her, der det renner vann i veggen, sier han.

Advokat Janne Garvik representerer selgerne av leiligheten. Hun vil ikke kommentere noe rundt leiligheten.

— Vi har nettopp mottatt stevning i saken og må få gå nærmere gjennom denne, sier hun.

Trøtthet og hodepine

Overlege Jan Vilhelm Bakke hos Arbeidstilsynet er en av Norges fremste eksperter på inneklimaplager. Han forteller at fuktproblemer kan gi økt risiko for vanlige luftveisinfeksjoner, forkjølelse og bihulebetennelse.

Les også

Sett slike hjemme? Da bør du våkne

— Vi ser også at folk som har allergi og astma, blir verre. På lang sikt ser vi en økt risiko for kols, forteller han.I tillegg får endel plager med trøtthet og hodepine.

— Det er helt klart noe som er koblet mot den type eksponering, sier han.

Verre med mer eksponering

Overlegen sier det er svært sannsynlig at folk som har hatt plager i forbindelse med fukt, lettere kan få plager senere.

Når han får høre at 57-åringen beskriver plager som svimmelhet, kvalme og pusteproblemer, sier han at dette kan komme av dårlig inneklima.

— Hvis hun selv merket det i tilknytning til fuktproblemer, er det overveiende sannsynlig, sier han.

Rådet hans er å gjøre som hun har gjort: Komme seg unna eksponeringen.

— Man må få utbedret fuktskaden, sier han.

Overlegen mener inneklimaplager er undervurdert.

— Det er et godt kjent problem, som man har mer av på Vestlandet enn på Østlandet på grunn av økt fuktbelastning med mer regn og nedbør.