Norge

Wario fra Etiopia fikk toppkarakterer

Wario Waqo Wario (16) hadde bare gått to år på nomadeskole i Etiopia. Etter drøyt halvannet år går han ut av ungdomsskolen på Stord med 5,2 i karaktersnitt.

 • Lena Vermedal

Da Wario kom til Stord i oktober 2010, fikk lærerne vite at 14-åringen hadde gått to år på skole og at han kunne være analfabet.

Denne uken gikk han ut av Stord ungdomsskole som en av de beste. Med syv 6'ere, fire 5'ere, en 4er' og to 3'ere. I tillegg fikk han 5 og 6 på eksamen i henholdsvis matematikk og engelsk.

— For halvannet år siden kunne han ikke ett ord norsk. Nå har han til og med fått seks i norsk muntlig, sier lærer Britt Kristin Ladehaug til bt.no.

Hun har samlet hele klasse 10C til avskjedsfest, og holder tale der hun nevner hver enkelt av de 29 elevene.

— Wario, du er jo bare helt Super Mario! sier hun om gutten som kom fra nomadeliv i Afrika til flyktningmottaket på Heiane på Stord for 20 måneder siden.

Flyktet fra stammekrig

Wario tilhører Oromo-folket og kommer fra en liten landsby utenfor storbyen Moyale i Sør-Etiopia. Familien levde som nomader ved at faren passet på dyrene og flyttet rundt sammen med dem. Wario var hjemme med mor i huset.

Det fantes ingen permanent skole, men en skole som flytta fra sted til sted. En eldre mann lærte Wario å lese, skrive, regne, snakke engelsk og litt fransk.

— Jeg har lært alt jeg kan av Mohammad. Han var en god lærer, sier Wario.

Moren Isene forteller at Wario alltid har hatt god hukommelse.

— Jeg fortalte lange historier. Neste dag kunne han gjenfortelle de ord for ord, sier moren.

Stammekrig og ufred, kriminalitet og undertrykking førte Mario til Norge sammen med moren og søsteren.

Wario trodde alle snakket engelsk i Norge. Sjokket var derfor stort da han kom og så et butikkskilt med norske ord.

— Det sto «Elkjøp - Det er dumt å betale for mye». Først da forsto jeg at jeg måtte lære meg et helt nytt språk, sier 16-åringen.

Konkurrenter og venner

Det tok ikke lang tid før gutten fikk gode venner i klassen ved Stord ungdomsskole, spilte fotball på det lokale fotballaget og plukket opp de første norske ordene.

— Det gikk så fort! Det er nesten litt flaut. Vi har levd 14 år lenger enn han i dette landet og han får seks i norsk muntlig! sier klassevenninna Karianne.

— Jeg fikk en veldig god venn i Georg. Han var midtpunktet i norskopplæringen min. Vi er mye sammen, og han retter på meg både i skriftlig og muntlig, sier Wario om klassekameraten Georg Sæbø Skjetne.

Sammen har nomaden fra Sør-Etiopia konkurrert mot lysluggen fra Stord både på fotballbanen og i skolefagene.

— Wario jobber hardt og har hatt en enorm utvikling. Mange innvandringselever er lenge i landet uten å lære språket så godt, sier Georg (15).

- Tilpasset på rekordtid

Lærerne Britt Kristin Ladehaug og Ellen Salomonsen er imponerte over hvordan klassen har inkludert Wario og minst over vitnemålet hans, som ble utdelt denne uken. Rektor John Karsten Raunholm har ikke opplevd lignende.

— Det å komme som fremmedspråklig, lære norsk og ta til seg kompetanse i alle teorifag på så kort tid, er helt utrolig. Han har en egen evne til å reflektere og se ting i se ting i sammenheng og har tilpasset seg på rekordtid, sier Raunholm.

Wario selv har oppskriften.

— Det handler om å være med venner på skolen og i fritiden, spille fotball og se norsk TV, sier han på klingende stordamål.

Fremtiden tør han ikke si så mye om. Håpet er å få begynne på videregående til høsten, men familien har ennå ikke fått svar på asylsøknaden.

- Hva drømmer du om å bli, Wario?

— Lege, eller kanskje arkitekt. Jeg kan bare håpe.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  «Flytende engelsk», mente én sensor. «Dårlig flyt», sa den andre. Ingen vet hvem som har rett.

 2. NORGE

  Barneombudet advarer: – Halvparten av spesialundervisningen er uten kvalifiserte lærere

 3. SID

  Det var ikke på norskkurs jeg lærte norsk. Regjeringen må snu

 4. KOMMENTAR

  Dette er det mest skremmende funnet i PISA-undersøkelsen

 5. OSLOBY

  Disse nabolagene tømmes for beboere med norsk bakgrunn

 6. OSLOBY

  Ny studie: Dette forventer eleven av lærerne