Norge

- Har funnet våpenet mot brunsneglene

Mordersneglene er kannibaler som kan utrydde seg selv ved riktig bruk av nematoder.
 • Aftenposten Redaksjon
 • Krigen mot brunsneglene er vunnet. Innen to år bør de være nesten utryddet, sier sivilagronom Torstein Mo.

Denne saken ble publisert i 2009, les en oppdatert guide over hva som hjelper mot brunsneglene her:

Les også

Har du mye brunsnegler i hagen? Les denne saken

Mo er den i Norge som har stått lengst på barrikadene i kampen mot brunsneglene, som gjorde sin entré i Norge i 1988. Han mener selv at han registrerte de første sneglene i planter fra et gartneri i Molde allerede i 1984. Er dette riktig, har han 25 års kamp mot sneglene, som har gjort mye skader i privathager og i landbruket, bak seg.

Engasjementet har den 66 år gamle sivilagronomen hatt med seg helt fra studietiden på landbrukshøyskolen på Ås, der han var spesielt engasjert i entomologi – metoder for biologisk kontroll av insekter som opptrer som skadedyr eller nyttedyr.

Kannibaler

Han har tidligere blitt premiert av Landbruksdepartementet for sin måte å bruke nematoder på i kampen mot brunsneglene. Mo fant ut at iberiaskogsneglene – eller mordersneglene, som disse brune sneglene også kalles, var kannibaler som kunne utrydde seg selv ved riktig bruk av nematoder.

Etter to-tre år ble boligområdet der Mo bodde i Elnesvågen i Fræna kommune, sneglefritt. Og her kunne folk for få år siden plukke snegler i hundretall i hagene sine. Like sneglefritt kan det bli andre steder i landet dersom folk går sammen, kjøper nematodemiddelet Nemaslug på et hagesenter og går fram på riktig måte.

– I bruksanvisningen står det at middelet skal spres på plenen. Mange har nok erfart at dette er lite effektivt. Jeg har tatt kontakt med importøren om dette, for det finnes nemlig en langt mer effektiv måte å anvende middelet på – som gjør at sneglene kan utryddes raskere, sier Mo.

LES OGSÅ: Har du sett disse sneglene?

Mos resept

Hans oppskrift er som følger:

 1. Samle inn store mengder med snegler fra hagen/boligområdet.
 2. Nemaslug løses opp i lunkent vann i en bøtte (1 pakke kan løses opp i 50 liter vann).
 3. Sneglene legges over i et dørslag (sil) og dyppes i bøtta.
 4. Sneglene klippes i to med en vanlig saks og føres tilbake i bøtta.
 5. Sneglerestene legges ut som åte på skyggefulle steder og der snegler ellers trives.
 6. Tøm på middelet som er igjen i bøtta over sneglerestene.
 7. Det tar ikke lang tid før friske snegler kjenner lukten og strømmer til.
 8. Sneglene spiser restene av sine artsfrender, blir selv smittet og dør – og blir i neste runde spist av andre, friske snegler som også blir syke og dør. Snart er boligområdet sneglefritt.

Se video av hvordan du dreper sneglene:

– Garantert effektivt

– At dette er effektivt, kan jeg garantere. Etter at vi har lagt ut åten, har snegler strømmet til i et tempo så en nesten har sett fartsstripen etter dem, sier Mo.

Middelet Nemaslug koster noen kroner i innkjøp og er dessuten en ferskvare som må oppbevares i kjøleskap. Mos råd er derfor at flere går sammen om jobben og samler inn snegler over et større område. Da blir det mer effektivt.

Middelet inneholder nematoder som har med seg bakterier, og det er bakteriene som avliver sneglen. Middelet blir importert av gartnersenteret i Lier.

– Bruker vi Nemaslug slik det står på bruksanvisningen, vil det ta minst 20 år før sneglene er utryddet. Ved bruk av åte som er dyppet i Nemaslug, tar det bare et par år før snegleproblemet er borte – selv om det sikkert alltid vil være noen få snegler som overlever, sier Mo.

Les også:

Les også

 1. De er tilbake, større enn før

 2. Biolog: Gå til kampmot denne planten

 3. Regjeringen varsler krig mot brunsnegler

 4. Henry støvsuger brunsneglene - se video

 5. Fritt frem for brunsneglene

 6. I denne hagen har selv humla eget hus

 7. Henry «støvsuger» brunsneglene

 8. Nå må snegleproblemet angripes… Ellers.

 9. Vinne over brunsneglene? Les her.

Sivilagronom Torstein Mo har i over 20 år ført krig mot brunsneglene.