Lobbyist til kommunaldepartementet

Erlend Fuglum (33) skal rådgive Liv Signe Navarsete. - Jeg er skeptisk til at yngre politikere løper mellom PR-byråer og politiske verv, sier Marit Nybakk (Ap).

Erlend Fuglum (33) begynner i dag som statssekretær i Kommunaldepartementet. Han kommer rett fra jobben som PR-rådgiver i First House.

I statsråd i dag ble det kunngjort at Erlend Fuglum (33) utnevnes til statssekretær for statsråd Liv Signe Navarsete i kommunaldepartementet. Fuglum kommer rett fra jobben som lobbyist i First House.

— Jeg er skeptisk til at yngre politikere løper mellom PR-byråer og politiske verv. Det undergraver politikkens legitimitet, sier Arbeiderpartiets Marit Nybakk til Aftenposten.

Hun mener Fuglum må offentliggjøre hvem han har hatt på kundelista hos First House.

— Det viktigste når han nå har blitt statssekretær er at han viser hvilke kunder han har hatt. Åpenhet er viktig, sier Nybakk.

Jeg er skeptisk til at yngre politikere løper mellom PR-byråer og politiske verv. Det undergraver politikkens legitimitet. Marit Nybakk.

Gitt kundelista til ledelsen

Kommunikasjonssjef i Kommunaldepartementet, Liv Merete Wiker, sier til Aftenposten at Fuglum har gitt sin kundeliste til ledelsen i departementet:

- Departementledelsen har fått tilgang til hans kundeliste i First House, slik at de kan vurdere hans habilitet i ulike situasjoner. Denne er ikke offentlig fordi det er et forhold mellom First House og deres kunder, sier Wiker.

Arild Stokkan-Grande (Ap) synes ikke dette er godt nok. Han vil ha full åpenhet:

— Jeg forventer mer åpenhet, og at kundelisten kan bli forelagt offentligheten. Det er et godt råd og et velmenende råd, slik at Fuglum forhindrer å få spørsmål om han jobber med kunder han har møtt i sin forrige jobb, sier han.

Erlend Fuglum selv understreker at han har vært nøye med å være ryddig og prinsipiell når han nå har byttet jobb:

— Jeg har selvsagt avsluttet alle kundeforhold, og gitt departementets ledelse fullt innsyn i min kundeliste slik at andre enn meg skal kunne vurdere spørsmål om habilitet, sier han til Aftenposten.

— Hvis man håndterer sånne overganger profesjonelt, er det ikke problematisk. Vi kan ikke havne i en slik posisjon at det er umulig å gå fra politikken til næringslivet, og tilbake igjen - da lager vi et system som gjør at politikere bare kan ha politiske verv eller være offentlig ansatt, sier Fuglum.

Fuglum har ikke hatt noen karantenetid mellom jobben i First House, og sin nye jobb i departementet. Han sluttet på torsdag, og begynte i ny jobb på fredag.

Karantenetid

Stokkan-Grande etterlyser et strengere karantenesystem mellom PR-bransjen og politikken.

— Det jobbes med i Regjeringen å få på plass et karantenesystem. Det bør være et regelverk som gir en karantenetid hvis man går fra politikken og til PR-bransjen, men også motsatt vei, sier Stokkan-Grande, og legger til at han synes Fuglum er en dyktig mann og at han forstår at Fuglum er attraktiv på jobbmarkedet.

Professor Trond Nordby ved Universitetet i Oslo, sier han synes det er verre om politikere går til PR-bransjen enn motsatt.

— Men det er også uheldig når det går begge veier. Det skaper tette bånd mellom det politiske sentrum og et lobbyfirma. Det som kan være uheldig er om man ikke vet om alle bånd er krysset av, og om man kan stole på hans habilitietsvurdering. Selv om man har karantenetid, kan man jo aldri vite om alle bånd er kuttet, sier han til Aftenposten.

Kritisert for dobbeltrolle

Fuglum overtar etter statssekretær Guri Størvold. Han har vært leder i Sentrumsungdommen fra 2004 til 2007, og medlem av sentralstyret til Senterpartiet i samme periode.

Fuglum har tidligere fått kritikk for sin dobbeltrolle. Høsten 2010 var han fjerdevara for Nord-Trøndelag Senterpartiet på Stortinget, samtidig som han begynte som rådgiver for First House.

I 2011 skrev Nationen at Fuglum skulle ha kurset kandidater på Sps landsmøte, for så å analysere partiets matmaktvedtekter for kunder i First House.

I First House har han vært i godt selskap med andre som har forlatt politikken til fordel for rådgivning: Bjarne Håkon Hansen gikk fra å være helseminister til å bli rådgiver i First House, og Jan-Erik Larsen har tidligere vært statssekretær for Jens Stoltenberg, før han begynte som rådgiver hos PR-selskapet.