Bare to fjelloverganger åpne i uværet i sør

Sent lørdag kveld var det bare to fjelloverganger som var åpne i Sør-Norge. Også i Nord-Norge førte været til stengte veier og kolonnekjøring.

Dette bildet er riksvei 52 på Hemsedalsfjellet.

Lørdagen ble preget av mye vær enten man befant seg sør eller nord i landet. En del fylker avslutter vinterferien denne helgen, mens ferien starter i Buskerud, Hordaland, Oppland og Rogaland.

– Skal folk ut i naturen og på utsatte plasser, er det viktig å følge med på vær- og føremeldingen, er rådet fra vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Meteorologisk institutt.

Krevende kjøreforhold i fjellet

E16 over Filefjell og riksvei 52 over Hemsedal var åpne. Resten av fjellovergangene i Sør-Norge var sent lørdag kveld fortsatt stengt på grunn av uvær.

Store snømengder og dårlig vær førte til stengte veier på fjelloverganger i Sør-Norge. Flere steder er det rasfare. Mange av fjellovergangene var stengt hele lørdag.

Meteorologisk institutt sendte ut farevarsel på gult nivå om kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge, samt i Finnmark, Saltfjellet og Ofoten.

Også i nord var det problemer. E10 over Bjørnefjell var stengt, men åpnet ved 21-tiden lørdag. Mange andre fjelloverganger hadde kolonnekjøring.

Varsel om snøfokk

Meteorologisk institutt har sendt ut farevarsel på gult nivå om kraftig snøfokk i fjellet i Sør-Norge, samt i Finnmark, Saltfjellet og Ofoten.

I fjellområder på Vestlandet sør for Stad er det utstedt farevarsel om store snømengder over 500 meter. Lokalt kan det komme 30 til 50 centimeter i løpet av dagen. Samtidig er det kuling langs deler av kysten.

– Vi har sendt ut farevarsel for fjellområder på Vestlandet om at det kan komme opp til 30–40 centimeter snø i løpet av dagen. I tillegg er det vind. Det vil fortsette med vind og nedbør i hele dag, sier Fagerlid til NTB.

Deler av Vestlandet har også fått både hagl og torden.

Bane Nor meldte lørdag formiddag at Bergensbanen måtte stenge på ubestemt tid mellom Myrdal og Finse på grunn av mye snø. Et brøytetog ble stående fast mellom Mjølfjell og Myrdal.

Fire timer senere åpnet trafikken igjen.

Savnet passasjer funnet nedkjølt

Av de svært mange hendelsene i det dårlig været, var en mannlig passasjer som ble meldt savnet etter at en bil kjørte seg fast på riksvei 9 ved Haukeli lørdag morgen. En brøytebilsjåfør observerte en mann, som trolig var passasjer i bilen, gående mot Haukeli i det svært dårlige været.

Litt før klokken 11 meldte politiet på Twitter at mannen er funnet. Han skal ha vært svært nedkjølt.

Les også: Snøskred, storm og uvær fører til trafikkaos over store deler av landet.

Stengte veier og fjelloverganger med kolonnekjøring lørdag kveld i Sør-Norge:

  • Rv 7 Hardangervidda: Stengt.
  • Fv 53 Tyin-Årdal: Stengt.
  • E 134 Haukeli: Stengt.
  • Fv 50 Hol-Aurland: Stengt.
  • Rv 13 Vikafjellet: Stengt.
  • Rv 15 Strynefjellet: Stengt.
  • E 16 Filefjell: Åpen, men kan bli kolonnekjøring på kort varsel.
  • Rv 52 Hemsedal: Åpen.
  • Fv 45 Hunnedalen: Stengt på strekningen Rotemo - Borse bom.
  • Fv 5410 Nesheimfjellet på Voss/Vaksdal: Stengt inntil videre pga uvær.