Norge

- Han ropte ut noe av det vi alle føler

Unni Espeland Marcussen fra Sarpsborg kom fredag inn til Oslo for å være i rettssal 250 da datterens obduksjonsrapport ble lagt frem.

Unni Espeland Marcussen kom til Oslo tingrett for å høre fremleggelsen av datterens obduksjonsrapport. HANS O. TORGERSEN

 • Astrid Hexeberg

Les også:

Les også

Når rettssaken blir ferdig kan jeg begynne å puste igjen

Hun har fulgt 22. juli — rettssaken fra tingretten i Fredrikstad, de dagene eller timene hun har følt for det. Men i dag sto Unni Espeland Marcussen (51) grytidlig opp for å kjøre inn til hovedstaden med familien.

Fredag ble nemlig obduksjonsrapporten for minstedatteren Andrine Bakkene Espeland lagt frem i rettssal 250 i Tinghuset i Oslo.

— Hele rettssaken er viktig for meg for jeg vil ha detaljene, og hva som skjedde med Andrine. Vil vite hvordan de siste timene hennes var. Men det er også viktig for meg å være her i Oslo og se gjerningsmannen.

Dramatisk skokasting

Rettsdagen forløp ikke helt uten overraskelser og dramatikk. Da rettsmedisineren skulle oppsummere drapene på sydspissen av Utøya, lød et høyt smell. En mann hadde reist seg opp og kastet en sko og brølte, ”You murderer, go to hell, go to hell!” Han ble ført bort mens han fortsatte å skrike og hulke. Hendelsen satte en støkk i alle, flere gråt, noen klappet.

- Hvordan var denne opplevelsen?

Les også

- Jeg gjorde det som mange sikkert har hatt lyst til å gjøre

— Jeg skvatt veldig og skjønte ikke hva som skjedde. Jeg ble redd og ventet på noe mer, sier hun.

— Samtidig kjente jeg på fortvilelsen som han ropte ut. Han ropte ut noe av det vi alle føler og det ble veldig sterkt. Da kom tårene.

Men hun valgte å ikke applaudere hendelsen.

Tomt å se tiltalte

Andrine ble bare 16. Frarøvet livet en uke før hun skulle fylt 17. Minnestund på sin egen bursdag.

I rettssalen var stemningen trykket. Gjerningsmannen satt med alvorlig, uttrykksløs mine, og tittet fort ned på bildene av de avdøde i permen til advokaten ved siden av. Drakk ofte vann.

- Hvordan var det å se han?

— Det var ingenting. Det var like tomt som det har vært da jeg så han på skjerm i Fredrikstad. Han er ikke blitt noe mer mann for meg.

- Så du mye på han?

— Ja, jeg så på han i begynnelsen, men da jeg skjønte at jeg ikke kunne få blikkontakt, gadd jeg ikke mer.

Andrine drept sist

Andrine antas å være den aller siste som ble drept. Hun befant seg på sydspissen av øya og ble skutt tre ganger på kloss hold. Fem andre ble funnet samme sted, skutt og drept. Nok en druknet i området.

På mobiltelefonen til Andrine fant politiet en melding datert 18:30:55 til søsteren, men hun rakk aldri sende den. Hva som sto i meldingen har ikke familien fått vite enda.

Mot slutten av gjennomgangen av de drepte på sydspissen av øya, dukket navnet hennes opp på skjermen. Dødsårsaken ble demonstrert på en dukke. Et bilde av en smilende jente ble vist frem. Behring Breivik så lenge på dette bildet. Fine ord ble lest opp, ord Espeland Marcussen selv nøye har valgt ut.

— Det ble liksom så endelig

— Det var fryktelig rart å se navnet hennes på skjermen. Det ble liksom så endelig. Kanskje mer endelig enn å se det på gravsteinen, sier hun.

- Hva tenkte du mens du satt der?

— Jeg var på sydspissen, jeg. Jeg har jo sett bildene med henne der. I hodet hadde jeg kaoset med hyl og skrik, slik som det må ha vært der.

- Er det en trøst i det at hun ikke var der alene?

— Ja, det er godt å vite at hun ikke var alene. Selv om hun ikke kjente de andre døde, var hun sammen med flere venner der som overlevde. Venninnen Cecilie sier hele tiden at Andrine var den som holdt motet blant de andre oppe. Hun trodde nok at det skulle gå bra.

Etter hovedpausen valgte Espeland Marcussen og familien å dra.

— Jeg kjenner at jeg har brukt mye energi i dag, jeg er veldig sliten. Det var en veldig fortetta stemning her, også før hendelsen. Det å ha pårørende på alle kanter, ta del i følelser og gråt. Alt det vonde kom veldig tett på.

Tidligere minidokumentarer om Unni Espeland Marcussen:

— Hvordan vil du best huske Andrine?

— Andrine var en reflektert, klok jente som så andre mennesker og agerte når hun så dem. Hun hadde humor og et lurt smil. Bildet som ble vist i retten er veldig henne.

- Hvis du kunne spurt Anders Behring Breivik om noe, hva ville du ha sagt?

— Hvordan har du blitt som du har blitt? Det er egentlig det eneste jeg lurer på.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Protestene mot 22. juli-filmen vokser. Dette vet vi om filmen så langt.

 2. A-MAGASINET

  Forsvarer Unni Fries: – Philip Manshaus skal selvfølgelig få snakke om sin ideologi og sitt tankegods

 3. KULTUR

  Anders Danielsen Lie: – Jeg har endret syn på Behring Breivik

 4. DEBATT

  Hvem tør snakke om terror og psyke etter 22. juli?

 5. VERDEN

  - Flere tilfeldige ofre enn før

 6. KULTUR

  Anmeldelse av «22 July»: Overhodet ikke en underholdende actionfilm