Norge

Oljefondet kan ha aksjer i 400 våpenselskaper

Det norske oljefondet kan ha eierandeler i så mange som 400 våpenselskaper, selv om flertallet av nordmenn er mot slike investeringer, viser en ny rapport.

Det er umenneskelig at Norge tjener penger på selskaper som produserer våpen som fører til drap på sivile, sier leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender. Foto: Arkivfoto: Mariam Butt / NTB scanpix

 • NTB

Framtiden i våre hender, Redd Barna, Norsk Folkehjelp og Changemaker står bak rapporten og antyder at verken Finansdepartementet eller oljefondet vet nøyaktig hvor mange våpenprodusenter fondet har investert i, skriver VG. Det skyldes at det ikke er noen klare retningslinjer for hva som skal regnes som våpen eller våpenselskaper.

I rapporten anslås det at fondet, som formelt heter Statens pensjonsfond utland, kan ha investert i 100–150 våpenprodusenter og rundt 250 selskaper som leverer nøkkelkomponenter til våpen.

Yngve Slyngstad, leder i Norges Bank Investment Management, la 26. oktober 2018 frem resultatet for Statens pensjonsfond utland, eller oljefondet, i 3. kvartal. Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

– Vi kan ikke tjene penger på selskaper som produserer våpen som fører til drap på sivile. Det er rett og slett umenneskelig. Regjeringen må sørge for at oljefondet kvitter seg med alle våpeninvesteringene, sier leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.

Organisasjonene har også bestilt en meningsmåling om nordmenns holdninger til temaet. 59 prosent er negative til at oljefondet investerer i våpenselskaper, mens 27 prosent sier «det er greit». 14 prosent svarer «vet ikke» i undersøkelsen Norstat har utført.

Fondet har investert 8 billioner kroner i drøyt 9.000 selskaper verden over.

Les mer om

 1. Våpen
 2. Statens pensjonsfond utland
 3. Oljefondet

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  Hun styrer 9158 selskap på vegne av meg og deg

 2. ØKONOMI
  Publisert:

  Oljefondet 256 milliarder i pluss andre kvartal

 3. ØKONOMI
  Publisert:

  Søk i Oljefondets over 9.000 aksjer: Så mye eier du i Apple og Tesla

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Oljefondet og Tangens suksessfond har satt penger i de samme selskapene

 5. POLITIKK
  Publisert:

  Støre åpner for debatt om Equinors utenlandssatsing

 6. POLITIKK
  Publisert:

  Myndighetene vil stoppe nordmenns nettgambling. Oljefondet kjøper seg opp i de samme selskapene.