Ambulansemannskapet trodde Christoffer begikk selvmord

TØNSBERG (Aftenposten): En antagelse blant ambulansemannskapene førte til at politi og sykehus fikk beskjed om at Christoffer hadde tatt sitt eget liv.

Rettsbetjent Tor Inderaak spilte av lydfilnene fra ambulansemannskapene.

Ingen satte spørsmålstegn ved sannsnynligheten for at en åtte år gammel gutt selv stappet nese og svelg så fullt av papir at han ble kvalt.

Christoffer blir ganske snart over sambandet omtalt som «ADHD-gutten», og det at stefaren sier at luftveiene var tettet med papir blir tatt som et tegn på at man her sto overfor et selvmord.

Minutt for minutt

Agder lagmannsrett fikk onsdag høre de originale lydloggene fra onsdag 2. februar 2005 med opptak av alt som ble sagt mellom Christoffers mor og medisinsk nødtelefon (AMK-sentralen) i Tønsberg.

Her blir moren instruert om hvordan stefaren skal gjøre gjenopplivingsforsøk. Flere ganger spør hun stefaren om han trenger hjelp, men hver gang svarer han at dette skal han klare selv.

— Feilslått førstehjelp

Da den første ambulansen kom frem oppdaget de at stefaren forsøkte hjertekompresjon på gutten som lå oppe i sengen.

— Det gir liten effekt å gi hjertekompresjon på mykt underlag. Derfor løftet anestesisykepleieren og jeg gutten ut av sengen og ned på gulvet, fortalte den nå 45 år gamle ambulansearbeideren.

Stefaren fortalte ambulansemannskapene at gutten hadde ADHD og skadet seg ofte.

Han sa også at det var Christoffer selv som hadde stappet papir fra en tørkerull i nese og munn.

Den nå 40 år gamle stefaren soner nå en dom på åtte års fengsel for å ha mishandlet Christoffer slik at han døde, mens moren sitter tiltalt for ikke å ha verget sønnen sin fra mishandlingen.

Stanset avspillingen

Den første lydloggen starter klokken 20:56 denne kvelden, og varer i 13 minutter og 22 sekunder. Det er en tydelig fortvilet mor som ber stefaren kjempe for sønnens liv.

Gjennom totalt 19 samtaler mellom AMK-sentralen, politiet, sykehuset og de to ambulansene på åstedet de neste to timene går det frem at teorien om selvmord stadig får befeste seg.

«...mest sannsynligvis har forsøkt å ta sitt eget liv» og «mulig selvmord» er uttrykk den erfarne AMK-operatøren bruker.

Den 38 år gamle moren gråt store deler av tiden da hun lyttet til opptakene. Lagdommer Reidun Wallevik stanset på et tidspunkt også avspilling for å gi moren en ti minutters pause.

Fant opptakene i fjor

Lydloggene var ikke en del av bevisene i straffesakene mot stefaren.

Da visste ikke politiet at de fantes:

— Det var jeg som for ett år siden ba politiet å sjekke om det fantes opptak av hva som ble sagt den skjebnesvangre kvelden. Her hører vi moren forsøke å gjøre alt for å redde sønnen, sier forsvarer Thomas Randby.

- Ingen reaksjon eller fortvilelse

Den første politimannen som kom til stedet, politiførstebetjent Tom Richard Skuggedal fra Sandefjord politistasjon, husker at han reagerte sterkt på stemningen som var i huset:

- Det var liksom ingen følelser. Foreldrene holdt ikke rundt hverandre, eller viste noen emosjoner. De bare satt der på hver sin stol, sa vitnet.

Den nå 42 år gamle politimannen sa også til makkeren sin da de kjørte fra stedet at han stusset over at en åtteåring ikke ville forsøke å ta ut igjen papiret fra nese og svelg når han var i ferd med å bli kvalt.

— Jeg husker at jeg sa til min kollega at om ikke noe eller noen holdt ham tilbake er det rart at han ikke selv fjernet papiret når han var i ferd med å slutte å puste, sa politiførstebetjenten.

Sikret ikke åstedet

Den nå pensjonerte kriminalteknikkeren som undersøkte funnstedet samme kveld innrømmet som vitne i retten at det var en tabbe at han ikke sikret åstedet:

— I etterpåklokskapens tegn så skjønner jeg at det var en tabbe ikke å sikre åstedet. Jeg hørte at foreldrene var tatt med til sykehuset for å få krisehjelp, og ut i fra det jeg hadde hørt gikk jeg ut i fra at det ikke hadde skjedd noe kriminelt, forklarte 61-åringen fra Sandefjord.