Norge

Sesongens kraftigste uvær i gang i Sør-Norge

Det meteorologene omtaler som sesongens kraftigste uvær, er tirsdag kveld i gang i Sør-Norge. Uværet fører til vanskelige kjøreforhold og stengte veier.

Et tre har veltet og sperrer Fjellveien i Bergen. Foto: Eilif Nistad

 • NTB
 • Wasim Riaz

Det ventes kraftig vind over store deler av landet det neste døgnet, ifølge meteorologene. Mest vil det blåse i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, hvor det er stedvis full storm tirsdag kveld.

På Vestlandet oppfordres folk til å binde fast løse gjenstander. Meteorologene advarer også om at uværet kan påvirke trafikken, og at trær kan blåse over ende.

Også i Oslo-området er det kraftig vind tirsdag kveld. Brannvesenet i hovedstaden oppfordrer folk til å sikre utemøbler og andre løse gjenstander.

Det er på Vestlandet og i Trøndelag uværet vil merkes best.

Meteorologisk institutt betegner stormen som sesongens hittil kraftigste storm.

– Det blir kraftig vind fra sør – opp mot storm på Nord-Jæren. Verst blir det fra Obrestad fyr og nordover til Haugesund, sier vakthavende meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til Aftenbladet.

Ifølge Gislefoss er det grunn til å være varsom og holde seg borte fra de mest utsatte stedene.

– Det er nok ikke noe farlig, men det er heller ingen vits å gå ut hvis du ikke har et nødvendig ærend tirsdag kveld. Dessuten kan nok bølgene bli ganske høye. Folk bør derfor vise varsomhet hvis de skal ferdes på utsatte steder langs sjøen, sier Gislefoss.

Les også

Kraftig uvær i Frankrike – 140.000 strømløse husstander

Stengte veier

Ved 17-tiden tirsdag meldte Vegtrafikksentralen vest at fergestrekningen Krakhella-Rutledal, på strekningen Daløy – Rutledal i Sogn og Fjordane er stengt på grunn av sterk vind.

På riksvei 52 ved Hemsedal er det kolonnekjøring for på grunn av uvær. Veien kan bli stengt på kort varsel. Også E6 over Dovrefjell i Oppland ble stengt tirsdag kveld.

Alle fjellovergangene i Hedmark og Oppland er stengt. Alternative omkjøringer er Rv3 over Kvikne og E16 over Filefjell som er åpen for trafikk.

Les også

Tre ting som må fikses på klimamøtet i Madrid

Fløibanen kolliderte med tre

Et tre ramlet over Fløibanen i Bergen ved 20.20-tiden tirsdag. En vogn kjørte rett i treet. Ingen ble skadet i kollisjonen, opplyser brannvesenet til NTB.

En av vognene på Fløibanen kjørte rett i et tre som hadde falt over banen, tirsdag kveld. Paul Sigve Amundsen / BT.no

– Fløibanen hadde kjørt på et tre, som hadde falt over banen. Vi har sendt ut to biler fra hovedstasjonen, sier vaktkommandør Helge Lund ved 110-sentralen Hordaland.

Ifølge Lund skal det være skader på en dør på en av vognene på banen som følge av kollisjonen. Brannmannskapene skal fjerne treet fra banen ved hjelp av motorsag.

Kort tid senere rykket brannvesenet ut til et næringsbygg i Kvinnherad etter at deler av taket skal ha blåst av bygningen.

Bergensavisen melder om at flere fly er innstilt på Flesland på grunn av uværet. Flytrafikken til Sola er også berørt.

På Vestlandet oppfordres folk til å binde fast løse gjenstander. Meteorologene advarer også om at trær kan blåse ned.

Les også

Brexit og værgudene kan sørge for lave strømpriser i Norge i vinter

700 uten strøm

I Bergen er det ventet rundt 50 millimeter regn fra tirsdag morgen til onsdag morgen, opplyser meteorolog Isak Slettebø ved StormGeo til Bergens Tidende. På det meste vil det vindstyrken komme opp i 15 m/s tirsdag kveld.

I Bergen og omegn skal i overkant av 700 BKK-kunder være uten strøm tirsdag kveld, etter at 750 fikk den tilbake like før klokken 20, melder BT.

I fjellene i Sør-Norge kan det blåse opp mot liten storm tirsdag ettermiddag. Det er også sendt ut gult farevarsel for fjellene i sør på grunn av store snømengder. Her ventes det mellom 20 og 40 centimeter snø mellom tirsdag ettermiddag og onsdag formiddag. I tillegg blir det kraftig vind og snøfokk, som gir vanskelige kjøreforhold, ifølge meteorologene.

Det er også sendt ut gult farevarsel på grunn av sterk vind fra Kristiansund og langs hele kysten i Agder, Telemark og rundt Oslofjorden.

Vinden beveger seg dessuten nordover, og fra tirsdag kveld ventes det kraftig vind i Nordland, Troms og Vest-Finnmark.

– Lokalt kan det bli vindkast på 27 meter per sekund, tvitrer meteorologene.

Island skalker lukene

Også islendingene forbereder seg på ekstremvær. Det er meldt sterk storm, enkelte steder med orkan i kastene – og kraftig snøstorm. Islands meteorologiske institutt har for første gang utstedt rødt farevarsel for deler av landet. Så vel fastboende som turister advares mot å bevege seg utendørs fra tirsdag ettermiddag av.

I flere landsdeler holder skolene stengt. Andre steder blir foreldrene bedt om å hente barna senest klokken 15, slik at alle kan komme seg i sikkerhet før uværet rammer.

Islands meteorologiske institutt har utstedt rødt farevarsel for deler av øya. vedur.is

Verst blir det på Nordvestlandet, men også i Reykjavik-regionen oppfordres folk til å sikre alle løse gjenstander og holde seg innendørs. Hovedveiene ut fra hovedstaden kan bli stengt på kort varsel, og flytrafikken vil antagelig bli rammet.

 1. Les også

  Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge

 2. Les også

  E16 stengt på grunn av steinras

 3. Les også

  Flere fjelloverganger kan bli stengt på kort varsel

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Vær
 2. Rogaland
 3. Vestlandsregionen
 4. Kolonnekjøring

Relevante artikler

 1. NORGE

  Farevarsel for snø og vind sendt ut over store deler av Sør-Norge

 2. NORGE

  Uværet røsker i Norge – deler av tak på kommunale boliger blåste av i Lørenskog

 3. NORGE

  Fortsatt heftig vær i nord og vest

 4. NORGE

  Kraftige vindkast på Østlandet og i Telemark - strømbrudd og løse konstruksjoner

 5. NORGE

  Stengte fjelloverganger mellom øst og vest i Sør-Norge

 6. NORGE

  Venter orkan på deler av vestlandskysten