Børge Ousland må hentes fra polekspedisjon grunnet tynn is

«Vi kjenner at vi går mot slutten av reservene våre», skrev Børge Ousland (57) mandag kveld. Nå er isen så tynn at et forskningsskip må hente dem ut.

«Vi er veldig trøtte ved dagens slutt, går rundt som zombier. Men isen var bra og vi kom 19 kilometer fremover. Håper de trøtte kroppene vil holde hele veien. Vi kjenner at vi går mot slutten av reservene våre», skrev Ousland på sin instagramkonto, så sent som mandag kveld.

«Vi kjenner at vi går mot slutten av reservene våre». Det skrev polfarer Børge Ousland på sin instagram-konto mandag kveld.

Sammen med sørafrikanske Mike Horn (53) forsøker han å krysse Polhavet fra Alaska til Svalbard.

De to dro fra Nome i Alaska med seilbåt 25. august og ankom iskanten 12. september. Siden har de gått på ski over isen.

Planen var at de skulle hentes med seilbåt ved iskanten nord for Svalbard. Talsperson Lars Ebbesen for ekspedisjonen sier til NRK at de vil bli hentet ut av forskningsskipet Lance i stedet fordi det er en sikrere løsning.

Børge Ousland og Mike Horn er på tynn is, bokstavelig talt. De to krysser Polhavet fra Alaska til Svalbard på ski og må av sikkerhetshensyn hentes ut av forskningsskipet Lance.

– Vi har ikke kontroll på isen, og sikkerheten går foran alt. Børge har selv vært med på å gjøre avtalen med Lance fra satellittelefonen sin. Dette er nok første gang noen booker et skip direkte fra iskanten, sier Ebbesen.

Lance ligger i havn i Tromsø, og tirsdag morgen setter den kursen nordover for å hente polfarerne ut.

– Hadde det vært tryggere og greiere, hadde vi ikke bedt om Lance. Det har aldri vært gjort før, at polfarere kommer av isen med båt på denne måten. Med værforholdene og med en istykkelse som de ikke har kontroll på, har vi måttet tenke et skritt lenger, sier talspersonen til NRK.

«Jeg kan trygt si at jeg har hatt bedre helger i mitt liv som oppdager», skriver Mike Horn på sin Instagram-side.

Polfarerne skulle egentlig nå målet i midten av november. På grunn av klimaendringene er isen mye tynnere enn vanlig, har Ebbesen tidligere uttalt.

Seilbåten som opprinnelig skulle hente dem, reiser den også, slik at teamet har to muligheter.

Også polfarerne Aleksander Gamme, Bengt Rotmo og Knut Espen Solberg er om bord på Lance for å kunne bistå de to som snart skal hentes ut.