Broren beskriver gjerningsmannen som «lettere autistisk»

Adam Lanza blir beskrevet som intelligent og var fra en vellykket familie.

Broren til drapsmannen Adam, Ryan Lanza (bildet), ble først pågrepet av amerikanske politi, men er nå utenfor mistanke.
Aminah Crawford på bare fire år minnes de drepte i Conneticut.

Massedrapsmannen Adam Lanza som fredag tok livet av 26 mennesker, av dem 20 barn, blir beskrevet som intelligent men tilbaketrukket og sjenert. Han gikk på Newtown High School, og avisklipp viser at han flere ganger var på den såkalte «honor roll», listen over elever som utmerket seg positivt ved skolen.

Tragedien der 20 barn ble drept med overlegg har rystet en hel verden.

Ifølge den tidligere klassekameraten Joshua Milas, var Lanza generelt glad og fornøyd, men han har ikke sett drapsmannen de siste årene.— Vi hang sammen, og han var en bra gutt. Han var smart, en av de smarteste jeg vet om. Antagelig et geni, sier Milas til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Moren til en av Lanzas bekjente, Catherine Urso, hevder hennes sønn husker drapsmannen for hans alternative stil. Overfor AP beskriver hun denne som «goth», det vil si svartkledd og dyster i uttrykket. Han blir også beskrevet som tynn.

Ukjent motiv

Fortsatt er motivet uklart, og politiet vil ikke gi informasjon om hva de tror kan ha drevet drapsmannen til den grusomme handlingen.

Amerikanske medier har nå begynt å kartlegge Lanzas bevegelser. ABC News har snakket med venner og slektninger til Lanzas familie.

- Adam var lite sammen med andre barn, sier Barbara Frey, som var en venn av familien.

Spekulerer i en personlighetsforstyrrelse

Lanza bodde sammen med sin mor, Nancy Lanza. Han skjøt og drepte henne, for deretter å dra til skolen i hennes bil bevæpnet med minst tre våpen. Han skjøt og drepte barna og lærerne i to klasserom rundt 9.30 om morgenen fredag, amerikansk tid.

En politibetjent som lar seg intervjue under forutsetning av å få være anonym, sier til Ap at de tror Adam Lanza selv gikk på skolen der han begikk drapene for mange år siden. De har ikke funnet noen tilknytning mellom drapsmannen og skolen de senere år. Moren var vikarlærer på skolen, men figurerer ikke på lister over de fast ansatte.

Det blir hevdet at Lanza hadde en personlighetsforstyrrelse, ifølge Ap. Andre kilder spekulerer i om han hadde en lidelse som mild autisme eller asberger.

Beskriver gjerningsmannen som «lettere autistisk»

Gjerningsmannen kom fra en vellykket familie. Faren Peter jobbet som partner i konsulentselskapet Ernst & Young, og jobber nå i GE Capital. Han skilte seg fra Nancy i 2009.

Ryan Lanza, bror til Adam, jobbet med skattespørsmål i Ernst & Young. Han ble først brakt inn av amerikansk politi, og ble identifisert som gjerningsmannen. Det skal ha skjedd etter at Adam hadde med seg brorens identifikasjonspapirer, noe som førte til at Ryan feilaktig ble mistenkt.

Tabloidavisen New York Post skriver at Ryan ikke har truffet sin bror siden 2010. Han har beskrevet broren som «lettere autistisk».